lauantai 5. toukokuuta 2012

Semikarppaajan tuloksia

Kun ilmoitin aloittavani tietoisen syömisen, kyseisen jutun kommenteissa himourheilijaystäväni Pinkki toivoi raporttia edistymisestä. Huomenna tulee täyteen kaksi viikkoa siitä, kun aloin tarkkailla, mitä suuhuni laitan.

Halusin lisätä proteiinin määrää, sillä se usein naisilta jää liian vähäiseksi, sekä vähentää huonoja hiilihydraatteja, kuten vaaleata leipää, pastaa, riisiä, perunaa puhumattakaan makeista herkuista. Kuitujen määrä ruokavaliossani on todennäköisesti ollut myös turhan alakanttiin, vaikka ruisleivän ystävä olenkin. Edellisessä bloggauksessani kuvailin ruokavaliotani lähinnä semikarppaukseksi, koska esimerkiksi vappuna en todellakaan sylje samppanjalasiin, enkä simalasiinkaan, saati sitten vältä munkkia tai muita herkkuja. Ja työpäivän ratoksi syön mielelläni pari palaa raakasuklaata.

Ensimmäisellä viikolla huomasin, etten koe jääväni paitsi mistään, ja nälkä pysyi pääaterioiden jälkeen paljon pidempään poissa. Tällä viikolla iltaisin mietin, mitä söisin, mutta jos en keksinyt riittävän proteiinipitoista, saatoin jättää iltapalan väliin. Siitä tosin tulee kyllä nälkä, mutta toistaiseksi se ei ole johtanut mihinkään dramaattisiin herkuttelukohtauksiin...Olen syönyt jonkin verran karkkeja, mutta vappuna pärjäsin yhdellä munkilla. Vappulounaalla ilman muuta halusin jälkiruoaksi pannacottaa ja sitruunatorttua, mutta maistettuani torttua annoin sen miehelleni. Se oli siis ihan hyvää, muttei vain tehnyt mieli enää... Pääruoan mukana söin myös perunoita sekä pari palaa focacciaa balsamicon ja oliiviöljyn kera.

Kummallisinta on, että minä, vannoutunut pastan ystävä, en ole kaivannut pastaruokia kertaakaan! On siis ollut äärimmäisen helppoa olla ilman. Yllättävä huomata itsestään tällaista, mitä ei olisi ajatellut tapahtuvan siis ikinä. Ja silti olen syönyt sellaisia ruokia, mitä on tehnyt mielikin. Kasvisten määrä on lisääntynyt huimasti, ja raejuustoakin kuluu.

No niin. Teitä ehkä kiinnostaa, onko vaa'alla tapahtunut mitään. On. Tänä aamuna vaaka näytti kolme kiloa vähemmän kuin pari viikkoa sitten! Huh huh!

Olen sen verran valveutunut, että tiedän todellista rasvan sulamista tapahtuvan korkeintaan puoli kiloa viikossa. Siispä loput noin kaksi kiloa ovat nesteitä, turvotusta ja vähäisiä lihaksiani. En siis ole mitään lihastreeniä tehnyt aikoihin, olen vain välillä lenkkeillyt. Sinänsä mielenkiintoista, että olen ollut niin "turvonnut", että kaksi kiloa katoaa noin nopeasti...

Hyvä alku, parempi kuin oletin. En usko saman tahdin jatkuvan, se ei ole kovin terveellistäkään. Mutta mielenkiintoista nähdä, mitä seuraavien viiden viikon aikana tapahtuu, mikäli pystyn pitämään proteiineista ja hyvistä aikeistani kiinni!

Mutta kyllä tässä nyt vielä minulle jää kysymys, että pitääkö tästä lähteä puntille, vai??? Yök!

13 kommenttia:

Pinkki kirjoitti...

No toki, puntille ilman muuta :)
Mutta jestas mitä tuloksia sä olet saanut. VAu! Onnea!
Mitä sä oikein syöt? Mun pitäis saada tuo semikarppaus vauhtiin taas. Kun karppailin oli helppo keksiä syötävää, mutta nyt olen taas et "hmm. mitä söis? No vaikka turkkilaista jugua." Ja sit karkkia ja sipsejä :(
Huomenna alan matkimaan sua.

Rva Kepponen kirjoitti...

Kuulostaa hyvältä. Onko tehnyt mieli suklaata tai muita herkkuja?

Jään kiinnostuneena tarkkailemaan edistystäsi. Oma kasvisten lisäys ja suklaan vähennys projekti on joutunut jälleen pahaan vastatuuleen :( Mä voi alkaa ainakin osittain apinoimaan sun lounaita.

Leonida kirjoitti...

Hih, kaivoin varastosta vanhat 4 kg painot, ja toiset taitaa olla 1,5 kg tai jotain. Sitten on yksi levykäsipaino. Jos alkais niitä heiluttelemaan iltaisin telkkaa katsoessa (dream on girl). Punttikselle en kyllä lähde ihan heti...

Yritän miettiä jotain proteiinia jokaiselle aterialle, muttei se aina onnistu. Aamuisin (joko etätyöpäivänä tai viikonloppuna, muulloin ei ehdi) olen välillä tehnyt smoothien, jonne laitan Lindahlsin turkkilaista jogurttia (3.5% versiolla, jos kaupasta löytyy), marjoja sinne mukaan banaanin kanssa, lesettä, rasvatonta maitoa, joskus pellavansiemenrouhetta. Niin ja mulla on pussi jotain Fastin heraproteiinijauhetta, niin sitä pistän mukaan. En tosin kauheasti pidä tuon jauheen mausta, mutta koitan käyttää sen loppuun kuitenkin.

Olen kyllä syönyt myös ruispalan margariinilla, kultakalkkunasiivulla tai parilla, tomaatilla, kurkulla tms. ja juustolla. Tai raejuustoa vadelmilla ja leseillä.

Parina etätyöpäivänä muistin, että kananmunissahan on mukavasti proteiinia, joten kyhäsin munakkaan, joka oli tosi herkkua. Munia, pilkottua kultakalkkunaa muutama siivu, kevätsipulia, miniluumutomaatteja, pilkottua juustoa tai juustoraastetta, hitusen sormisuolaa ja pannulla sopivaksi mössöksi. Ja oheen lautaselle mukaan pilkoin retiisejä, naposteluporkkanoita, tuoreita sokeriherneitä, kesäkurpitsaa tai paprikaa mitä nyt löytyi. Ja päälle tsatsikia tuosta samaisesta Lindahlsin jogurtista, kurkkua, valkosipulia, ripaus suolaa ja kuivattua minttua. Ja oli meinaan herkkua. Ihan ällistyin kuinka maukasta oli.

Mulle taas iltapalat on jotenkin vaikeita, kun pitäisi olla jotain proteiinia. Yhtenä iltana söin sitten raejuustoa, hyvälaatuista tonnikalaa, jonka joukkoon olin sekoittanut hiukan punaviinietikkaa ja oliiviöljyä. Ripaus mustapippuria mukaan.

Että sellasia nämä mun terveelliset on olleet. Mutta olen kyllä syönyt myös itsetehtyä perunasalaattia, useamman kuohulasin, muutamia paloja raaka- tai tummaa suklaata, hiukan karkkia, munkin, sitä pannacottaa ym.

Ai niin, ja olen kokeilunomaisesti kirjannut syömiset kiloklubi.fi:iin, jossa näkee hienosti myös, miten ravintoainemielessä syömiset on onnistuneet. Sen lisäksi, että näkee kalorit sun muut. Siitä joku kerta enemmän.

Tänään olin yksillä nelivuotissynttäreillä ja siellä söin surutta nakkeja, poppareita, vaahtokarkkeja ja kakkua. Mutten ahminut, eikä tehnyt mieli ottaa lisää kakkuakaan, vaikka se oli tosi hyvää.

Ja illalla kävin viikon tauon jälkeen lönköttelemässä peräti 4,7 km. Mutta siis lönköttely on täydellisen kuvaava sana sille.

Leonida kirjoitti...

Ei ole kauheasti tehnyt mieli herkkuja, vaikka yleensä syön jotain makeita jokaikinen päivä. Jonain iltana söin mansikkatoffeita, joita ostin vappupäivänä jostain itämaisesta ruokakaupasta, jonne perheen kanssa ohi kulkiessa poikettiin. Niitä sitten joku ilta puputin kahdeksan kappaletta (laskin kaiken, kun pidän tällä hetkellä kirjaa näistä).

Oikeastaan mulla on ollut aika vähän nälkä. Noi proteiinipitoiset ateriat tuntuvat vievän nälän pidemmäksi aikaa. Ja varmaan verensokeri pysyy tasaisempana, kun huonot hiilarit on vähentyneet.

Ai mun työlounaita apinoimaan vai? On se tuntunut ihan hyvältä kyllä töissä mennä melkein järjestään keitto- ja salaattilinjastoa pitkin. Tavallinen lisukesalaatti, jonne lusikallinen aurinkonkukan- ja seesaminsiemeniä, balsamicoa ja öljyä, kasviskeittoa jonkun verran ja salaattipöydästä erilliseen kuppiin jotain proteiinia, mitä siellä milloinkin on tarjolla. Eikä leipää.

Ja työpöydän äärellä välillä pari palaa raakasuklaata jälkkäriksi. :)

Ylipäänsä tämä tietoinen syöminen on karsinut sellasta aivotonta mässyttämistä, jossa käsi vie automaattisesti nannaa suuhun, riippumatta siitä, tekeekö enää edes mieli.

Olen kyllä ollut iloisesti yllättynyt, miten luontevasti tämä ruokavalion muutos on toistaiseksi mennyt. Enkä kuitenkaan koe kärsiväni minkään herkun puutteesta, koska saan kyllä syödä, jos haluan. Ei vaan ole tehnyt mieli niin paljon kuin ennen!

Kokeilu jatkuu...

Leonida kirjoitti...

Niin ja kiitos teille, murut, molemmille, että tsemppaatte ja olette kiinnostuneita. Tuntuu tosi kivalta, että osallistutte mun kanssani tähän kokeeseen kommentoiden ja kysellen! <3

Eloise kirjoitti...

Olet siis hyvällä mallilla... jospa sitä itsekin taas :). Nuo harjoittelupäivät ovat olleet niin fyysisesti vaatitiva, että herkästi antaa sitten itselleen "löysiä" syömisten suhteen...ai,ai!
Yksi ihana lisä smoothieen on kypsä avokado - antaa ihanan kermaisen tuntuman smoothien rakenteeseen! Naminam, lisäksi jotain marjaa tai banaania, tai molempia :)

Leonida kirjoitti...

Välillä muu elämä vie siihen malliin, ettei ole voimia keskittyä syömään hyvin. Mutta sitten taas tulee leppoisampi hetki, vaikka lyhytkin, ja voi taas jatkaa, mihin jäi... Lykkyä tykö!

Söin avokadoakin viime viikolla, mutta sepä onkin hyvä idea laittaa smoothien mukaan. Kiitos vinkistä! Ja ilman muuta marjoja JA banaania kuuluu aina minun smoothieeni... ;)

Ritva_47 kirjoitti...

Voi kun pystyisikin tuohon samaan kuin sinä...itse olen lohtusyöjä jos kuka. Se on pakko tunnustaa. Parin viimeisen viikon aikana onkin ollut ihan mieletön "hyvän" nälkä. En tiedä onko tuosta lohtusyömisestä mitään apua...ehkä suklaa hiukan auttaa,jos joku yleensä auttaa.
Mutta kunhan tässä taas kaikki vähän tasoittuu, voi sitten yrittää skarpata - ei kuitenkaan karpata ;)

Leonida kirjoitti...

Ikävä kuulla, että sinulla on ollut paljon lohdun tarvetta. Toivottavasti se helpottaa pian. Mutta ei sitä jaksa ajatella kovin pitkällä tähtäimellä syömisiään, jos on raskasta muuten.

Minä olen myös lohtusyöjä. Jos on kurjaa, liian tylsää, liian väsynyt, liian stressaantunut tai jos tuntuu, että pitää palkita itsensä raskaan päivän jälkeen - minä syön...

Kyllä makea joskus hyvinkin lohduttaa, ainakin hetkellisesti. Aivan varmasti.

Toivotan parempia aikoja sinulle!

Mirka kirjoitti...

Onnea oikeasta tiestä, ihanainen! Mä yritän olla samoilla linjoilla, tosin vielä on tuo tietoisempi ruokavalio sen verran erilainen normaaliin verrattuna, että heti kun tulee jotain ekstraa, uhkaan liukua takaisin entiseen. Esim. nyt kun viimeiset pari viikkoa ovat olleet varsin raskaat, niin heti huomaan hakevani lohtua esim. juuri vappuherkuista. Ja ne oleelliset vihannekset jäävät aina ensimmäisenä, koska ne pitäisi pilkkoa/kuoria tms.

Leonida kirjoitti...

Kiitos muru! Hyvä hyvä, että yritystä löytyy!

Se vihannesten pilkkominen on mullakin yleensä syy, miksi ne jäävät vähemmälle. Nyt olen yrittänyt jo etukäteen olla tietoinen ja suunnitella, että taas ruoalla pitää pilkkoa. ;)

Tsemppiä meille!

Anonyymi kirjoitti...

Tänään aloin matkia sinua, nuorta naista. Minä haluan kanssa taas hyvän kevyen olon. Tän hyvän urheilullisen olon lisäksi.
Muuten meni eka päivä hyvin, mutta huomasin napsivani kaapista vaahtokarkkeja, joista en edes välitä. No, muuten meni oikeaoppisesti.
Iltapalavinkki: turkkilaista jugua hunajalla tai Brie juustoa. Jälkimmäinen saattaa olla mun laihtumisen estekin ajoittain :)

pinkki

Leonida kirjoitti...

Sinä urheilijanuori - good for you! Eikä se pari vaahtokarkkia mitään haittaa! Mä voisin sit alkaa tavoitella hyvää urheilullista oloa...

Minulla menisi kaupaksi Juustoportin brandy-pähkinäjuustoa iltapalaksi varmaan enemmänkin, jos en jättäisi useimmiten kaupan hyllylle! :)

Tänään tosin iltapalaan kuului siideriä ja muutama laku. Vaasan ruispalan, margariinin, 18% juuston ja kasvisten lisäksi. Huomaa kyllä, etten ehtinyt tänään lounaalle. Illalla kauhea nälkä koko ajan. Huomenna pidän taatusti huolen lounastauosta!