perjantai 1. maaliskuuta 2013

And I want to eat my cake, too

Kulunut kuukausi on ollut tavallista "kakkuisempi", jos niin voi sanoa. Ensin juhlimme Isosiskon ja Pikkusiskon yhteisiä 7- ja 5-vuotissyntymäpäiviä perheidemme kesken, sitten oli Pikkusiskon kaverisynttärit, joille hän ehdottomasti halusi kakun jäätelön sijaan, ja viime viikolla juhlimme perhepiirissä appeni syntymäpäiviä, jonne tein vielä yhden kakun. Paljon kakkua siis.

Ensimmäiseen kakkuun halusin kokeilla vadelmanmakuista vaahtokarkkimassaa, nam. Tein hiukan etukäteen kokeiluni sokerimassaneilikoista ja vihreistä lehdistä Kinuskikissan vinkeillä. Kakun sisälle tein kahta suklaatäytettä, tummaa ja vaaleaa Kinuskikissan ohjeella. Kakkukerrosten pohjat sivelin lemon curdilla, ja lisäsin suklaatäytteiden päälle vielä banaania. Kermavaahtopursotuksiin lisäsin kaakaonmakuista jauhetta, joka tekee vaahdosta jämäkämpää. Juhlavieraat tykkäsivät vienosta suklaanmausta, joka ei ollut liian voimakas eikä makea. Tämän kakun makua kehuttiin erityisesti.
 
Ensimmäisenä sivelin lemon curdin kerroksen pohjalle, sitten lisäsin muut. Metallilieriö on Städterin säädettävä kakkuvuoka, jolla paistan kakkupohjatkin. Sen sisään on helppo täyttää kakku, jos siitä tulee kostea (ei lässähdä tai mene vinoon niin helposti). Koska kakku syötiin samana päivänä, laitoin massakerroksen alle kermavaahtoa. Muuten olisin tehnyt voi-tomusokerikreemin.
Innostuin ehkä hieman liikaa pursottelemaan kaakonmakuista kermavaahtoa - tosin erityisesti siitä lapset tykkäsivät!
Tein myös kardemumma-suklaakeksejä uudella ohjeella. Niistä piti tulla sellaisia pehmeähkön sitkeitä, kuten kunnon amerikkalaiset cookiet ovat, mutta uunini on tosi tehokas, ja niinpä niistä tuli rapeita. Pitää kokeilla joku toinen kerta vähemmällä uuniajalla, jos saisin onnistumaan ne kuten pitää.
Kuopuksemme viisivuotiskakkuun kysyin täytetoiveet juhlakalulta itseltään. Niinpä kakkukerroksissa oli lemon curdia, paksua vaniljakastiketta, banaania, kaakaonmakuista kermavaahtoa, ja olisikohan ollut vielä jotain muuta, en enää muista. Kermavaahtokuorrutuksessa oli samaa kaakaon makua ja koristeina kaikki mahdollinen: ylijäämäneilikka, pursotuksia sekä kaupan sokerimassakoristeita, jotka pikkuinen halusi kaikki kakkuunsa. :)
Kakku, jossa koristeena aivan kaikkea. Ainoa itsetehty sokerimassakoriste on keltainen neilikka, joka jäi yli edellisestä kakusta paria viikkoa aiemmin. Onneksi koristeet säilyvät...
Jostain kaupasta löysin aivan ihanat muffininnäköiset kakunkynttilät. Sopivat tämän kakun teemaan aika hyvin. :)
Ahersin myös ensimmäistä kertaa kakkutikkareita eli cakepopseja kahta makua. Tumman suklaapäällysteen alta löytyi appelsiinituorejuuston makuinen tikkari ja valkosuklaakuorrutuksen alta sitruunatuorejuustoa. Aika herkkuja olivat - ja koska niitä jäi kaverisynttäreiltä reilusti yli, niitä tuli sitten myös syötyä!
Cakepops eli kakkutikkarit
Kummillakin synttäreillä riitti vauhtia. Muutama kuva tunnelmista...
Pikkusiskon synttäreillä perinteinen aasinhännänkiinnitys modernimmalla kuvituksella. Isosiskon ja Pikkusiskon yhteisillä synttäreillä loppuilta sujui serkkujen kanssa sohvalta hyppiessä (special treat).
Kolmannen, appiukon kakun, tein hänen kotonaan, mutta toin mukanani yhden tähtityllan ja pursotuspussin koristelua varten kotoa. Aikaa kakun täytölle ja koristelulle ei ollut paljoa, joten halusin siitä suht nopean tehdä. Kerrosten välissä oli jälleen lemon curdia, mangotuorejuusto-valkosuklaatäytettä, vaniljiakastiketta, murskattua marenkia, jota löytyi kaapista, vähän kermavaahtoa. Päällä oli kermavaahtopursotusta sekä säilykemandariinia ja -persikkaa hyytelösokerikiilteellä sekä muutama marenki. Parasta oli, että appeni piti kakusta kovasti, kuten myös Isosisko, joka ei ole täytekakuista pariin vuoteen pitänyt yhtään. Kyllä se olikin aika hyvänmakuinen. :)

Seuraavaksi tekisi hyvää kakkulakko, jos tiedätte, mitä tarkoitan. :o

14 kommenttia:

Mags kirjoitti...

Aivan upean ja herkullisen näköisiä kakkuja!

Kuulehan mestari, teitkö lemon curdin itse, olisiko sulla hyvää ohjetta, olen kadottanut omani kun leivon niin harvoin ;-)

Rva Kepponen kirjoitti...

Upeita kakkuja!

Leonida kirjoitti...

Kiitos Mags!!

Tämä "mestari" ostaa ikävä kyllä lemon curdinsa kaupasta, vaikka sitä voisi itsekin tehdä. Luultavasti jäisi koko sitruunaihanuus kakuista tykkänään pois, jos pitäisi itse tehdä. ;)

Leonida kirjoitti...

Kiitos, muru-Kepponen!

Haltiakummi kirjoitti...

Tihihiii, olipas ihan ihana kakkukimara! Ja ihastuttavia pursotuksia koristuksien lisäksi :) Itselläni kun on pursotustrauma - olen päätynyt pursotus touhuihin aina heinä-elokuun helteillä, ja kaikkihan toki tietää miten kermavaahtopursotusten käy helteisen kesän kuumassa keittiössä...... Täytyisi joskus ajan kanssa kokeilla näin talvellakin :)

anna kirjoitti...

apua, namnam mitä herkkuja :P mun tekisi kanssa mieli vähän leipoa, mutta yksin asuessa tietää kyllä kuka ne kaikki tuotokset sitten vetelisi. seuraavaksi voisi olla ongelmia mahtua ovesta ulos :D

Leonida kirjoitti...

Kiitos Haltiakummi!

Pursotukset onnistuu vielä kesäkuun alkupuolellakin - kokeiltu on. :) Ja kermavaahtoon voi koittaa lisätä juuri näitä jauheita, jotka tekevät siitä vähän paksumpaa ja muotonsa pitävämpää. En tosin tykkää vaniljakreemijauheen tuomasta mausta, mutta tuo kaakaonmakuinen jauhe oli ihan passeli.

Leonida kirjoitti...

Kiitti anna!!!

Leivo vaan ja nauti hyvällä omatunnolla, vaikka yksin söisitkin. Sen ovesta ulosmahtumisongelman saa ihan tällanen perheellinenkin aikaan... :o

Ritva_47 kirjoitti...

Oih ja voih...mitä ihanuuksia oletkaan leiponut :)
Minun pitäisi alkaa suunnitella kakkujen tekoa...ja paineita pukkaa... oliskos sinulla linkkejä ohjeisiin tai ohjeita muuten noihin ihaniin, erilaisiin täytteisiin, mitä olet lemoncurdin päälle laittanut...erityisesti tuo appesi kakun täyte kiinnostaisi, mutta myös muut :)

Mirka kirjoitti...

Vau!!! Mä ehdotan, että voisimme tulla porukalla joskus ensin tekemään kakun sun ohjeistuksessa ja sitten vedetään se viimeiseen muruseen asti.

Leonida kirjoitti...

Kaunis kiitos, Ritva!

Linkki Kinuskikissan suklaatäytteeseen on tässä: http://www.kinuskikissa.fi/helppo-ja-hyva-suklaatayte?hakusivu=true

Koska kaupasta ei löytynyt vaniljatuorejuustoa, otin mangotuorejuustoa appeni kakkuun, mikä sitten sopi myös koristeluihin aika hyvin. Eli tuorejuuston makua vaihtamalla saa variaatioita täytteeseen, kuten myös käyttämällä vaaleaa tai tummempaa suklaata. Tummasuklaatäytteestä perhesynttärien kakussa tykättiin myös kovasti.

Vaniljakastiketta teen ihan Ekströmin pussiaineksista siten, että laitan vain 2 dl maitoa per pussi, kun ohjeessa laitetaan 3 dl.

Paljon ideoita ja innostusta kakkujen väsäämiseen! :)

Leonida kirjoitti...

Kiitti Mirka!

Tosi hyvä ehdotus! Jokainen saisi tehdä jonkun työvaiheen, niin se olisi todellinen yhteistyön tulos. Pistetään mietintämyssyyn muhimaan...

Ainoa miinuspuoli näissä kakkujen väsäämisessä on, että minulle ei oikein enää maistu ne syömisvaiheessa. Mutta seuraavana päivänä menee kaupaksi sitten vähän liiankin hyvin. ;)

Ritva_47 kirjoitti...

Kiitos vinkistä... kaipaan juurikin ohjetta joka ei olisi liian makea, vaan mieluummin raikas.
Kyllä tässä innostusta ja ideoita kaivataan... vähän on epävarma olo onnistumisen suhteen, mutta jospa se tästä... tekisköhän pienen harjoituskakun ennen oikeaa tarvetta ;)

Leonida kirjoitti...

Tee ihmeessä koekakku! Sellaisia pikkuvuokiahan on, minullakin, johon mahtuu suurin piirtein yhden munan sokerikakku. Käytämme sitä tyttöjen nimipäivinä, kun teemme kakun niillä tarvikkeilla, joita kotoa löytyy. Ja syömme sen heti perheen kesken.

Sokerikakku ja sen täyttäminen on minusta yksi helpoimmin tehtäviä ja useimmin onnistuvia leivonnaisia. Koristelu on sitten eri juttu, siinä saattaa fiboja joskus käydä. Mutta ne eivät onneksi haittaa, kun kakku koristelun alla maistuu hyvältä. ;)

Onnea matkaan!