sunnuntai 10. marraskuuta 2013

Isänpäivän aterialla

Eräs onnistuneen isänpäivämme kohokohdista oli yhdessä valmistettu päivällinen. Päätimme syödä ihan kolmen ruokalajin päivällisen, mikä on kohtuullisen harvinaista meillä yleensä. Ruokien yhteensopivuudesta en mene sanomaan mitään, sillä kriteerit ruokalajien valintaan olivat keskenään hyvin erilaiset.

Minä päätin alkuruoan - creme ninon -tyyppisen hernesosekeiton pakasteherneistä ja valkosipulista cavalla höystettynä. Minun oli tehnyt moista mieli jo jonkin aikaa. Ja alkuruoka oli naulattu. Mies tiesi heti, mitä halusi tehdä jälkiruoaksi: suklaafondanttia. Niinpä jälkiruoka oli päätetty. Minä ehdotin pääruoaksi jotakin pihviruokaa, mutta toisaalta halusimme ruoan, jonka vieressä ei tarvitse seistä koko aikaa. Eräs lempitalviruoistamme on burgundin härkä, joka kypsyy mukavasti uunissa 2-3 tuntia - täydellisen sopiva tilanteeseen valmistustavaltaan. Voilà, menu oli valmis.

Hernekeiton ohje on muokattu Hesarin ohjeesta. Muutin sitä hiukan meille sopivammaksi. Cavaa lorautimme vain aikuisten keittoihin. ;)

Kuohuviinillä kuohkeutettu hernesosekeitto
1 sipuli pilkottuna
3-4 valkosipulin kynttä pilkottuna
tilkka öljyä
8 dl vettä
kana- tai kasvisfondia vesimäärän mukaan
600 g pakasteherneitä
1 dl kuohukermaa
kuohuviiniä
tuoretta tai kuivattua timjamia
suolaa, pippuria

Tarjoiluun:
ranskankermaa
kuivattua sipulia
tuoretta timjamia
  1. Kuullota sipuli ja valkosipuli öljyssä kattilassa rauhassa miedolla lämmöllä.
  2. Lisää vesi ja fondi; kiehauta.
  3. Lisää jäiset herneet ja keitä 15-20 minuuttia. Soseuta keitto ja nosta takaisin liedelle.
  4. Kaada joukkoon kerma. Tarkista maku. Mausta suolalla ja pippurilla sekä timjamilla.
  5. Kaada joukkoon kuohuviini juuri ennen tarjoilua.
  6. Tarjoile ranskankerman, kuivatun sipulin ja tuoreen timjaminoksan kera.

Lisäsin tähän reseptiin herneiden määrää yhdellä pussilla, sillä itse laitoimme ohjeen mukaan 400 g, mutta keitosta tuli nesteen kanssa turhan litkua, joten jouduin hiukan Maizenalla sitä suurustamaan. Seuraavalla kerralla laitan herneitä sen 600 g.

Burgundin härän ohjeena oli vanha, hyvin toimiva Painonvartijoiden ohje hiukan mukaeltuna. Saatan laittaa ohjeen joku kerta tänne, sillä sen verran helppoa hyvää se on. Suklaafondantin ohjeen mies bongasi Master Chef Australian ruokaohjejaksoista. Hyvin maistuivat ruoat. Itse asiassa vatsani oli täynnä pitkälle iltaan asti. Onneksi ei tarvitse syödä näin raskaasti joka päivä. Seuraavan kerran ehkä jouluna. :)
Hernesosekeitto, burgundin härkä perunasoseen kera, suklaafondant ja cappuccino.

2 kommenttia:

  1. Oih! Ihania ruokia.

    Meillä isäinpäiväviikonloppu meni tylsästi., kun minä olin töissä. Onneksi isäinpäivä on jokapäivä ja juhlistettiin jo ennen päivystysrupeaman alkamista miestä ja miehen syntympäivää torstaina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Välillä (lue: noin kerran vuodessa) on kiva satsata kotiruokailuun. ;)

      Osuipa päivystysputki kehnosti, mutta hyvin sanottu, että isänpäivä on joka päivä. :)

      Poista

Odotan innolla kommenttejasi!