sunnuntai 26. tammikuuta 2014

Pinjatakakkuja

Viime marraskuussa sain Unelmien Talo ja Koti -lehden mukana Kinuskikissan joulu -liitteen, johon oli kerätty ihania jouluisia, ja samalla hiukan erilaisia, reseptejä. Bongasin sieltä heti pinjatakakun, sillä Isosiskolla oli tulossa syntymäpäivät. En ollut koskaan sellaista tehnyt, joten halusin tehdä harjoituskakun ensin.

Koristeet sokerimassasta voi aina tehdä etukäteen, joten teimme tulevan synttärisankarin kanssa kaksi settiä koristeita. Ensimmäinen satsi sokerimassaa värjäytyi kumman rusehtavaksi, vaikka toivoin jotain raikkaampaa väriä. Siispä siitä tehtiin harjoituskakun koristeet. Edelleenkään minulla ei ole mitään kätevää "liimaa" sokerihelmien tms. kiinnittämiseen koristeisiin, joten käytimme vaaleanpunaista piparienkoristelupursotetta. Sokerihelmet sun muut nekin löytyivät kaapeista - uusia en ostanut.
Halusin (harjoitus)kakun yllätyksen säilyvän viimeiseen asti, joten koristeiden tekemisen jälkeen täytin kakun salassa, ja tytöt pääsivät näkemään vasta koristeluvaiheen...
Kakun valmistuminen vaatii aikaa, joten täyttämisen jälkeen jätin kakun yön yli jääkaappiin ja koristelin vasta seuraavana päivänä.
Harjoituskakku valmiina ja tarjolla...
Totesin harjoituskakun tehtyäni, että olipa hyvä, että harjoittelin. Pari juttua huomioin toista kakku tehdessäni. Esimerkiksi valkosuklaa-tuorejuustokuorrutus: sitä pitää hiukan lämmittää mikrossa, jotta levittyisi nätimmin kylmän kakun päälle. Tämän itse asiassa unohdin varsinaisen synttärikakun kohdalla, joten siinä kuorrutus on karkeamman näköinen ja kakunmurujakin näkyy hieman. Lapsilta tuli toive, että karkkeja (käytin Naperoisia irtokarkkihyllystä) saisi olla vieläkin enemmän. Siispä käytin suurempaa lasia keskellä olevan kolon tekemiseen.

PINJATAKAKKU KINUSKIKISSAA MUKAELLEN
Pohja
4 munaa
1,5 dl sokeria
2 dl perunajauhoja
2 rkl kaakaojauhetta
1,5 tl leivinjauhetta

Kostutus
1,5 dl maitoa

Täyte
2 liivatelehteä
3 dl kuohukermaa
200 g sitruunatuorejuustoa
200 g valkosuklaata (voit käyttää myös muita suklaalaatuja)
200 g ranskankermaa
2 rkl vettä

Sisälle
erivärisiä makeisia, esimerkiksi irtokarkkihyllyjen Naperoisia
tai pieniä suklaakaramelleja, pähkinöitä tai suklaarouhetta

Kuorrute
200 g valkosuklaata (voit käyttää myös muita suklaalaatuja)
200 g sitruunatuorejuustoa
nonparelleja, koristerakeita tai värisokeria
tai koristeita maun mukaan

  1. Oma ohjeeni valmistautumiseen: ota kaikki tarvikkeet vähintään puoli tuntia ennen leipomista huoneenlämpöön.
  2. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja kääntele munavaahdon joukkoon. Levitä taikina pellille leivinpaperin päälle. Minun peltini koolle taikinaa tulee melko paljon, toisin sanoen itse kakkupohjasta tulee melko paksu verrattuna Kinuskikissan reseptin kuviin. Paksumpi pohja vaatii enemmän kostutusta.
  3. Paista 200 asteessa noin 8 minuuttia. Kumoa heti uunista ottamisen jälkeen leivinpaperille ja irrota toinen leivinpaperi päältä.
  4. Vuoraa pyöreä kulho (tilavuus enintään 2 litraa) kelmulla. Leikkaa kakkupohjasta paloja ja peitä niillä kulhon sisäpinta. Kostuta maidolla. Pullasuti sopii hyvin kostukkeen valuttamiseen. Kulhon pohjaa vasten olevaa osaa ei tarvitse kostuttaa, sillä kostuke valuu sinne itsestään. Säästä loput pohjalevystä myöhempää vaihetta varten.
  5. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota kerma. Lisää sitruunatuorejuusto. Sulata valkosuklaa mikrossa miedolla lämmöllä. Yhdistä suklaasula ranskankerman kanssa. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja sulata siihen liotetut liivatteet. Sekoita liivatevesi suklaaseokseen. LIsää seos sitten kerma-tuorejuustovaahtoon.
  6. Kaada täytettä kulhoon. Säästä pari desiä, se lisätään tarvittaessa. Peitä juomalasin ulkopinta leivinpaperilla ja sitten kelmulla. Paina lasi täytteen keskelle niin, että joka puolelle jää täytettä yhtä paljon. Lisää täytettä ympärille, kunnes se ulottuu pohjan korkeudelle. Nosta kulho jääkaappiin noin kolmeksi tunniksi. Jos täytettä jäi yli, laita sekin jääkaappiin.
  7. Poista lasi, sitten leivinpaperi ja lopuksi kelmu. Kaada kolon pohjalle makeisia. Jos täytettä jäi yli, lusikoi sitä makeisten päälle. Muussa tapauksessa käytä kolon täyttämiseen jäljelle jäänyttä pohjaa. Peitä koko pinta lopuksi pohjakerroksella. Laita kulhon päälle tarjoilulautanen ja kumoa kakku. Nosta kulho paikoiltaan ja poista kelmu ympäriltä.
  8. Sulata kuorrutteen valkosuklaa mikrossa miedolla lämmöllä. Notkista tuorejuusto vatkaimella ja sekoita joukkoon suklaasula. Tarvittaessa lämmitä varovasti seosta mikrossa, jotta se levittyy helposti. Levitä kuorrute kakun pinnalle. Koristele ripottelemalla päälle värisokeria tai käytä muita koristeita.
Isosiskon 8-vuotissynttärikakku. Kuvien värit ovat hiukan mitä sattuu, mutta saatte idean.
Kakku (kakut) oli herkullinen, jopa Isosisko, joka ei yleensä täytekakuista välitä. Pian juhlimme Pikkusiskon 6-vuotispäivää, ja toivomuksena on saada oma pinjatakakku sinnekin...

2 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Kiitos Rva Kepponen! Oli tosi hyvää myös - ei liian makeaa, vaan oikein makoisaa. Kyllä se Kinuskikissa osaa!

      Poista

Odotan innolla kommenttejasi!