maanantai 7. heinäkuuta 2014

Helppoa mökkiherkkua

Käydessämme mieheni perheen mökillä tapana on kehitellä aina jotakin jälkiruokaa tai herkkua kahville. Valmiit kakku- tai torttupohjat on kokeiltu, ja niin myös tähänkin ohjeeseen. Tuli todella herkullinen jälkkäri, nam!

Helppo banoffee-marjatorttu

1 valmis torttupohja
0,5 - 1 dl maitoa kostutukseen
1 purkki valmiiksi karamellisoitua kondensoitua maitoa
1-2 banaania siivuiksi leikattuna
sitruuna- tai muuta sitrushedelmän mehua banaanisiivuille tummumista estämään
1 purkki kuohu- tai vispikermaa
1 dl rahkaa
vaniljasokeria maun mukaan kermavaahtoon sekä kostutukseen
sokeria maun mukaan
tuoreita mansikoita ja pensasmustikoita
(tomusokeria tai sitruunamelissaa koristeluun)
  1. Asettele torttupohja sopivalle alustalle tai lautaselle. Kostuta pohja hyvin vaniljasokerilla maustetulla maidolla.
  2. Levitä vajaa purkillinen (tai vaikka kokonainen) karamellisoitua kondensoitua maitoa (toffeeta) torttupohjalle.
  3. Asettele sitrusmehulla kostutetut banaanisiivut toffeen päälle.
  4. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita rahka mukaan joukkoon. Lisää maun mukaan vanilja- ja tavallista sokeria. Lisää rahkakermavaahto banaanisiivujen päälle.
  5. Asettele haluamallasi tavalla mansikat ja mustikat tortun päälle. Koristele halutessasi tomusokerilla tai sitruunamelissalla.

Vinkkejä:
  • Kondensoitu maito on siis eri juttu kuin tämä karamellisoitu versio. Karamellisoitua löytää valmiina, mutta kondensoitua maitopurkkia avaamattomana keittämällä se karamellisoituu toffeeksi. Tämä purkki löytyi ihan mökkipaikkakunnan S-Marketista suureksi ihmeekseni.
  • Sitrusmehu banaanisiivuille ei liene tarpeellinen, mikäli torttu syödään pian, eikä sitä säilötä pitkään. Minä käytin mandariinin mehua, kun muuta ei löytynyt.
  • Sähköttömällä mökillä kerman vatkaaminen käsipelillä on puuduttavaa hommaa. Minä laitoin kerman kapeahkoon litran mehukannuun ja laitoin vaahdon alkuun Ikean paristokäyttöisellä maidonvaahdottimella (1,50e; kuva Ikean nettisivuilta), ja jatkoin käsivispilällä vain hetken lopussa. Hyvin toimi!
  • Rahkaa voi laittaa maun mukaan. Laitoin sitä lähinnä taittamaan toffeen makeutta ja tuomaan jämäkkyyttä kermavaahtoon.

Ei kommentteja: