tiistai 23. heinäkuuta 2013

Isoäidin ohjeella pihkavoidetta

Koko lapsuuteni - ja aikuisikäni - ajan olen kuullut haavan saadessani, että "laitetaan siihen pihkaa ja laastari". Niin ollaan sitten tehtykin; sivelty äidinäitini keittämää pihkaa haavaan, leikattu sen päälle pala vanulapusta tai revitty vessapaperista pieni pala, suojattu koko hoito laastarilla. Laastarin on annettu olla vähintään yön yli, mielellään pidempään, ja kas, kun laastari on otettu pois, haava on aina parempi, ei tulehtunut, eikä enää niin kipeäkään. Vanhat keinot todella ovat joskus parempia kuin pussillinen uusia.

Kuusenpihka on todella vanha keino ihotautien lääkintään: ensimmäinen suomalainen maininta pihkasta lääkkeenä on vuodelta 1578. Silloin sitä suositeltiin säärihaavojen hoitoon, mutta perinteisesti pihkaa on käytetty myös palovammoihin, paiseisiin ja ihottumiin. Kannattaa muuten muistaa, ettei männynpihkan ominaisuudet ole yhtä hyviä. Pohjois-Suomessa pihkahoito on ilmeisesti edelleen aktiivisessa käytössä. Pihka ja siitä tehdyt voiteet tappavat mikrobeja tehokkaasti, ja tuhoavat myös eri sienilajeja. Eipä tämä mikään ihme ole, sillä onhan pihka kuusen oma suojakonsti, kun sen pintaan tulee haava. Ilman tehokasta desinfioivaa ja haavaumaa tukkivaa ainetta lahottajat pääsisivät helposti puun sisään. Lääkelaitos on antanut kuusenpihkavoiteelle myyntiluvan.

Viimeiset viisitoista tai kaksikymmentä vuotta minulla on ollut pieni ruskea lasipullo täynnä pihkaa. Nuorena aikuisena oli pitkä aika, jolloin pihka lojui kaapissa, mutta kummasti lasten päästyä kolhuikään pihkaa on kulunut paljon. Purkin pohja häämöttää jo.

Koska pihkaa ei voi ostaa apteekista, muuta kuin tuona pihkavoiteena, jossa pihkan määrä on vain 10%, pyysin mummoltani tuon vanhan ohjeen, jolla voin sitä itsekin keittää. Urakka alkaa sillä, että marssitaan kuusimetsään pihkaa keräämään... Isosisko tuli reippaana tyttönä mukaan ja reissusta tuli heti paikalla paljon mukavampi!

Pihkan kerääminen
Varusteet:
 • puukko tai muu vastaava, jolla pihkaa saa raavittua, kaavittua, irroteltua puusta
 • muovipusseja muutama, jotta sen pihkaisimman voi laittaa siistin pussin sisään
 • hyttysmyrkky (tätä laitan enemmän ensi kerralla)
 • muovihanskat (nämä otan mukaan ensi kerralla)
Etsi kuusien rungoista haavakohtia, joista oksa on katkennut aivan tyvestä, tai kuusi on saanut muun "vamman", jossa puun pinta on vahingoittunut. Niistä useimmiten löytyy pihkaa. Älä välitä kaarnasta ja roskista, joita pihkan mukana tulee. Ne siivilöidään myöhemmin kyllä pois.

Varoituksen sana: pihka on tavattoman tahmeaa, eikä lähde tavallisella saippualla pois käsistä ihan helpolla, joten varo sotkemasta vaatteitasi pihkaan. Itse lähdin paljain käsin pihkaa keräämään, ja sormet olivat todella pian sotkussa ja tahmassa. Parhaiten sain ne mökkiolosuhteissa puhtaiksi ensin hieromalla niitä hiekalla, ikään kuin kuorimalla pahimmat pois. Sitten hinkkasin käsiini tärpättiä, ja lopuksi pesin saippualla ja vedellä. Helpommalla olisin päässyt, jos käytössäni olisi olleet kertakäyttömuovihanskat!

Pihkavoiteen teko
Tarvikkeet:
 • kerätty pihka 
 • 1/3 pihkan määrästä vähäsuolaista tai suolatonta voita, tai valkovaseliinia (apteekista)
 • vanha teräskattila tai iso käytetty säilykepurkki, jonka voit heittää roskiin keittämisen jälkeen (keraamisella tai induktioliedellä lienee parasta käyttää kattilaa)
 • puuhaarukka, jota ei enää tarvita muuhun
 • vanhat ohuet sukkahousut (vinkki Niksi-Pirkkaan?) tai jotain muuta tarpeeksi tiheätä, jolla voit sihdata roskat kuumasta pihkanesteestä pois
 • pieniä korkillisia lasipulloja tai -purkkeja (keitin omani puhtaaksi)
 1. Punnitse keräämäsi pihka roskineen kaikkineen. Itse poistin jotain isompia pikkukeppejä ym., mutta se oli kyllä aika työlästä. Tyhjennä pihka muovipussista kattilaan tai isoon säilyketölkkiin.
 2. Mittaa joukkoon voi tai valkovaseliini. Kuumenna sekoittaen, kunnes seos kiehahtaa ja on juoksevaa. Varo, ettei seos kuohu yli - voi olla vaikea poistaa sitä hellalta.
 3. Aseta sukkahousujen housuosa kattilan suuaukon ympärille. Kaada kuuma pihkaseos sukkahousun läpi astiaan, josta saat kaadettua seoksen lopullisiin säilytyspulloihin. Itse käytin pientä pakasterasiaa, jonka nurkasta pihkaseoksen sai siististi kaadettua pieniin, vanhoihin lääkepulloihin.
 4. Jos haluat, tee pulloista nättejä lisäämällä etiketit ja vaikkapa koristenauhaa. :) 
Teräskattilasta sain pihkan pois lisäämällä pohjalle öljyä ja keittämällä sitä hiukan raapien samalla puuhaarukalla. Huuhtelin välillä, ja aloin hinkata patapatalla. Sai painaa ihan tosissaan, mutta puhdasta tuli. Lopulta vilautin kattilalle astianpesuainetta ja harjaa, ja ihan hyvä siitä tuli. Kyseistä kattilaa aion jatkossa käyttää steariinin sulattamiseen sytykeruusuja tehdessä, mutta kyllä siinä voisi vielä ruokaakin tehdä. Sukkahousuja ei ikävä kyllä voi käyttää uudestaan. ;)

Pihkavoiteen käyttö
Ota pihkaa purkista tai pullosta vaikkapa pitkällä hammas- tai varrastikulla, tai vanupuikolla. Sivele paksu kerros haavan tai ihottuman päälle. Leikkaa vanulapusta tai ihan vain vessa- tai talouspaperista sopivankokoinen palanen peittämään pihka-alue. Laita päälle laastari. Anna muhia ainakin yön yli, ja enemmänkin, jos mahdollista. Haavasta riippuen, vaihda laastari ja uudet pihkat, kunnes haava on selkeästi parempi.

Itse käytin pihkaa viimeksi isovarpaan nivelen taipeeseen, jonne oli auennut kovareunainen kipeä haava. Annoin pihkalaastarin olla paikallaan seuraavan yön, koko seuraavan päivän ja muistaakseni vielä toisenkin yön. Kun poistin laastarin, haava oli umpeutunut melkein kokonaan. Ilman pihkaa sen paranemiseen olisi mennyt todella kauan aikaa, sillä kovareunaiset haavat eivät helposti kasva yhteen. Pihka pehmitti haavan reunat ja edesauttoi umpeen kasvamista.

Minä sain keräämästäni pihkasatsista neljä pientä lasipulloa, joissa oli 1990-luvun alussa myyty nitroja sun muuta. Mummoni oli säästänyt pulloja, onneksi. Sellaisia ei enää nimittäin löydy. Yksi pulloista lähtee mummolleni ja riittänee vuosikausiksi...

51 kommenttia:

 1. Itse en ole ikinä käyttänyt pihkaa, ihan uusi juttu minulle. Suloiset pullot :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On vahvantuoksuista, mutta on kyllä tehokastakin. :) Pitääkin tästä mennä laittamaan Isosiskolle pihkalaastari varpaaseen - siihen tuli eilen haava...

   Poista
  2. Olen kuullut pihkan parantavasta voimasta, ja muista eduista, mutta en ole kyllä koskaan myöskään sitä käyttänyt, paitsi ala-asteella koko takaraivon siihen onnistunut piilosessa nuohoamaan - oli muuten haasteelliset pari tuntia, kun isä pitkät hiukseni kiehuvalla vedellä ja sinolilla sekä tiheällä kammalla setvi....

   Poista
  3. Oih, uskomatonta, että pihka ylipäänsä saatiin hiuksista pois leikkaamatta sinua kaljuksi! Aika homma!

   Rasva auttaa jonkin verran. Sen takia kai pihkaa keitetään voin tai valkovaseliinin kanssa, ettei olisi niin tahmeaa ja pysyisi notkeampana. Ja silti se on aikamoista tököttiä! Mutta, ah, niin tehokasta...

   Poista
  4. Pihkaa käytetään nykyään jopa sairaaloissa palovammojen hoidossa. Joskaan ei tietty tuona konsentraationa. :) Hauska perinneresepti, jonka laitan korvan taakse.

   Poista
  5. Ai miten hienoa, että pihkan hyvää tekevät vaikutukset noteerataan myös länsimaisen lääketieteen piirissä! :)

   Mä muuten luulen, että lääkärit tekisi pihkavoidetta sen valkovaseliinin kanssa, eikä voin.

   Poista
 2. Minä olen tehnyt tätä voidetta jo useamman vuoden ja kyllä siinä vaan on melkoista taikavoimaa :) Itse olen sotkenut pihkan vaseliiniin ja laittanut vaseliinia suunnilleen yhtä paljon kuin pihkaakin on ja tehokasta on ollut. Kaverilla parani tulehtunut tatuointi päivässä, muut lääkerasvat ei siihen auttaneet.. Haavat paranee nätisti ja tekemättä haavaan isoa rupea, jolloin haava usein helposti ratkeaa auki kun joutuu koukistamaan taipeita, haava siis paranee pehmeästi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä hyvä, että meitä pihkafaneja on enemmänkin! Ja että meillä on vanhat reseptit tallessa, ettei pihkaperinne katoa.

   Päätin juuri pitkästä aikaa laittaa pihkaa sormenpäähän ilmestyneeseen haavaan. Saa nähdä kauanko kestää sen katoaminen...

   Poista
 3. Ihanaa, että muutkin kuin minä uskoo itsekokattuun pihkavoiteeseen. Sain mummiltani ohjeen "mualiman parraaseen voiteeseen" Joka on suurinpiirtein sama kuin sinun ohje ja TOIMII! Kannattaa ainakin kokeilla jos ei usko.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan samaa mieltä kanssasi, kannattaa kokeilla!

   Poista
 4. Pihkat ja muutkin hatrsimaiset aineet lähtee käsistä kun pesee ne ensin vaikka ruokaöljyllä ja sitten saippualla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä, Anonyymi!

   Kotona pihkaa keitellessä, käytinkin ruokaöljyä ensin ja lopuksi saippuaa. Mökkiolosuhteissa oli se tärpätti lähempänä, vaikkei kyllä toiminut yhtä hyvin. ;)

   Poista
  2. Parhaiten olen huomannut että lähtee ihan perus voilla tai margariinillä hieromalla käsistä. Ja sitten vain saippualla.

   Poista
 5. Hei! Miten talteenotettu pihka tulisi säilyttää, jos sitä ei heti käytä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä säilyttäisin sen ilmatiiviissä rasiassa ihan jo hajun takia. :) Kyllähän pihka säilyy, onhan se säiden armoilla puun rungollakin.

   Itse keräsin mökiltä viikonloppuna ja seuraavalla viikolla keitin säilyttäen sen kahdessa muovipussissa.

   Onnea pihkatouhuihin!

   Poista
 6. Pihkavoiteeseen voi laittaa myös mehiläisvahaa, josko sellaista lähistöllä on saatavana. Tulee paksuhkoa mutta löystyttävää rasvaahan maailma on pullollaan. Lanoliini olisi hyvää, mutta kallista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä! Mitä mehiläisvahan käyttö pihkavoiteessa tuo mukanaan?

   Poista
 7. Nyt tarvittaisi pihkavoidetta, mutta kotoa löytyy vain kookosöljyä kävisiköhän se vaseliinin tilalle? Jäähtyessäänhän kookosöljy on myöskin kiinteässä muodossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä käytin ihan vain voita, jota yleensä löytyy kaikilta... Mummoni resepti näet! :)

   Kookosöljystä en osaa sanoa, koska en ole käyttänyt. Kertoisiko Google jotain?

   Poista
 8. Olen ostanut kahden eri valmistajan pihkavoiteita. Molemmissa tuoteselosteen mukaan pihkan lisäksi rypsiöljyä ja kookosöljyä. Toisessa lisäksi mehiläisvahaa, eteerisiä öljyjä ja hunajaa.

  Itse osuin tähän keskusteluun sen jälkeen kun tänään keräsin hiukan pihkaa. Saa nähdä onnistunko tekemään kelvollista rohtoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilmeisimmin monenlaiset öljyt ja rasvat pihkavoiteen tekoon sopivat! Itse tehtynä voiteeseen saa suuremman pihkapitoisuuden, tosin voide on paljon tahmaisempaa ja vaatii laastarin tms. suojakseen. Apteekista ostetun pihkavoiteeni pihkapitoisuus on 10%, omassani karkeasti arvioiden 50-55%, koska mittasin voin määrän pihkan ja roskien kanssa, joten lopputuotteessa ei ole pihkaa 66,7%. :)

   Tsemppiä rohdonkeittoon! :)

   Poista
  2. Nonni - Bingo!
   Pihkarohdon hämmentelin kaasugrillin sivupolttimen päällä pihalla. En punninnut pihkaa, voita enkä rypsiöljyä. Tuotetta tuli vajaa litra suunnilleen.

   Muutama päivä takaperin keräsin katajanmarjoja, kun vadelmareissulla sattui kohdalle oikea superkataja. Nyt kauniit tummansiniset marjat kuivuvat laakeassa paperirasiassa. On mainio vatsalääke, jos tarvetta ilmenee.

   Poista
  3. Saitpa ison satsin pihkaa! Se riittänee todella pitkäksi aikaa ja riittää vaikka lahjaksikin. Hieno juttu!

   Tarkoitatko vatsalääkkeellä, että marjat löysentävät vatsaa, vai kovettavat? Vai jotain muuta?

   Poista
 9. Itselläni oli aiemmin vatsakipuja ja huomasin katajanmarjat mainitun lääkkeeksi siihen, kuten moneen muuhunkin vaivaan!
  Vatsakivut hellittivät, liekö apu tullut syömistäni katajanmarjoista, vai niiden syömisestä huolimatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahaa, siis katajanmarjoja vatsakipuun ylipäänsä. Hyvä, jos tepsivät, oli vaikutus sitten todellinen tai lume! :D

   Kiitos paljon vinkeistä!

   Poista
 10. Minulla on haava kädessä. Kuulin ystävältä pihkavoiteesta. Aijon heti huomenna kokeilla :)

  VastaaPoista
 11. Suurkiitokset ohjeesta! Olenkin pitkään miettinyt, miten tätä voisi tehdä itse ja tässä se tuli! Mietin vain, onko eroa, mihin aikaa vuodesta sinne metsään kannattaa marssia? Jos vaikka tekisi täsmäiskun ennen kuin ne hyttyset ovat taas täällä ilonamme. Oletettavasti talviaikaan pihka ei valu yhtä hereästi.

  /Mari

  En lukenut koko kommenttiketjua läpi ja joku ehkä jo ehti kommentoidakin, mutta pihka lähtee ainakin vaatteista rasvalla (ja rasva sen jälkeen sappisaippualla). Olettaisin, että rasva irrottaa pihkan myös kattilasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaan ei talvella ehkä pihkaa kannata metsästää, jos se on jäässä. Tai toisaalta, lähtisikö helpommin irti jäisinä paloina (vähemmän sottaisinakin)? Kannattanee kokeilla!

   Rasva on hyvä. Itselläni on toiminut ruokaöljy ihan hyvin.

   Hyvää pihkaonnea!

   Poista
 12. Pohjoisenreissulta olen ostanut aina purkin paikallista pihkavoidetta . Olen antanut sitä lastenlasteni käyttöön. Itselläni oli pitkäaikainen ihottuma rintojen välissä. Käytin apteekin rohtoja, mutta aina vain uusi. Sitten aloin käyttää pihkasalvaa ja ihottuma on lähes täysin hävinnyt. Uskon sen auttavan kaikkiin haavoihin ja ihottumiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se kyllä uskomatonta, miten moneen pihka eri muodoissaan auttaa. Hienoa on se, että näin vanhaa "rohtoa" käytetään edelleen ja on jopa jalostettu siksi apteekin pihkavoiteeksi.

   Poista
 13. Hei! Heti kun sää paranee, aion etsiä kuusimetsän ja tehdä salvan. Minulla on ollut ihottumaa käsissäni jo 5 vuotta ja tottakai aion kokeilla tätä josko se sen parantaisi. Voisikohan pihkaa sekoittaa manteliöljyyn joka on siis juoksevaa, se pehmentäisi ehkä liikaa (manteliöljy auttaa todella paljon kuiviin ja kutiaviin käsiini)?
  Kiitos reseptistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä idea, kannattaa ilman muuta kokeilla. Sillä välin, kun ei omaa pihkaa ole vielä keitettävänä, voit toki kokeilla sitä apteekin voidetta, vaikka onkin aika tyyristä.

   Luulisi manteliöljynkin sopivan!

   Poista
 14. Ohjeeseen kannattaisi lisätä, että pihkan keräämiseen tarvitaan maanomistajan lupa!! Ei kuulu jokamiehenoikeuksien piiriin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä pointti. Meidän pihkamme tuli oman mökin tontilta, mutta niiden, joilla ei ole mahdollisuutta omista kuusista sitä kerätä, kannattaa tarkistaa, mistä olisi luvallista pihkaa kerätä, esim. oman kunnan mailta vai mistä.

   Poista
 15. Hyvä ohje ,täytyykin keittää ja kokeilla hevosten haavoihin myös.Pihka muuten lähtee tosi hyvin voilla ,totesin sen hyväksi kun hevoseni oli usein hangannut itseään pihkapuuhun ja oli yltäpäältä pihkassa.Ei kun voita karvaan ja antoi yön yli pehmetä ja pesi pois.Käsistä lähtee heti ,tietty se pitää pestä pois vaikka fairylla☺

  VastaaPoista
 16. Pihkavoide tehoaa myös maksaläiskiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanko totta? Se onkin ihan uusi käyttö. Pitääkin vinkata läheisille. Kiitos vinkistä!

   Poista
 17. Mielenkiintoista!! Miehelläni on ollut useita kymmeniä vuosia ihottuma, joka on sittemmin diagnosoitu kyhmykutinaksi.Kaikki mahd on kokeiltu, mutta pihkavoidetta ei vielä. Nyt aionkin marssia omaan metsään ja kokeilla voiteen tekoa. Viimeinen konsti ennen uuden lääkityksen kokeilua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No onpa hienoa, jos löytyi uusi keino kokeiltavaksi tästä! Jos et ehdi metsään, kokeile apteekin 10% pihkavoidetta, sekin saattaa jo auttaa.

   Piipahda ihmeessä täällä kertomassa, miten kokeilussa käy!

   Poista
 18. Enpä tarvinnut mitään patapataa kattilan puhdistamiseen :), vanha kunnon konsti toimii tähänkin: keitetään soodan kanssa. Astian pohja on kuin uusi :D
  Saas nähdä miten lähtee hiuksista, hieroin jämät päänahkaani, ja auttaako kutinaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä! Ruokasoodaako tarkoitat? Pitää pitää mielessä...

   Aika rohkea olet, jos laitoit pihkamönjän päänahkaan! Saitko pois? :D

   Poista
  2. En ainakaan ensimmäisellä pesulla :D, ei tullut tarpeeksi lämmintä vettäkään :(
   Kutinaan tuntuu auttavan, mutten taida toista kertaa laittaa sitä päänahkaani :)

   Poista
 19. Huh huh, jospas öljyllä tai hoitoaineella hierominen auttaa tuohon. Sain itse joskus pihkaa takaraivooni saunan seinästä ja noilla mainituilla sitten sain pois. Vei kyllä aikaa... Toivottavasti sinuakin onnisti! :)

  VastaaPoista
 20. Katsokaapa täältä minun valmistamaani tuotetta. On laajalti pidetty ja kehuttu toimivaksi.

  http://perhekuhlman.simplesite.com/427962274/product/2165561/pihkasalva?catid=746905

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yleensä en anna mainostaa tässä blogissa mitään, mutta siltä varalta, että joku ei pääse itse hakemaan pihkaa metsästä, tässä varteenotettava vaihtoehto. :)

   Poista
  2. Hei! Kiitos, kun et poistanut tätä! Minä kun en ole aikonut rikastua tällä vaan teen näitä vain pieniä määriä ja pyrin peittämään kulut. Aika paljon olen saanut positiivista palautetta ja jatkotilauksia ihmisiltä. Tuntuu hyvältä kuulla, että joku on saanut apua ongelmiinsa!
   Terkuin, Rami K aka LenniMax

   Poista
 21. Kauanko tuota pihka-rasva seosta pitää keittää? Pihka on edelleen palasina vaseliinin seassa? Kuvittelin pihkan sulavan nopeasti..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Valmistaessani pihkasalvaa, -voidetta tai -vahaa, sulattelen pihkaa melko matalalla lämmöllä, eli kiehumispisteeseen en yleensä pyri. Pihka on melko hidasta sulamaan, mutta kun jaksaa hämmentää 'keitosta', niin kyllä se sinne sulaa. Tuotteissani on pohjana valkovaseliini tai oliiviöljy. Oliiviöljyn kanssa käytän mehiläisvahaa (15%), jotta sen saa kiinteään muotoon. Kaikki ainesosat (valkovaseliinia lukuunottamatta on luomua!!) Olen myös harkinnut kokeilevani kookosöljyä, mutta sen tuoksu on niin voimakas, että katsotaan... Pitoisuutena 20% on myös tutkimuksissa todettu sopivaksi, eli alle sen ei ole riittävästi ja suurempana pitoisuutena pihkaa menee 'hukkaan'. Sitten taas jos tarkoituksena on saada tikku tai piikki ylös ihosta, niin suosittelen laittamaan laastariin pelkkää pihkaa.

   Poista
  2. Säilyykö suolattomaan voihin tehty pihkavoide ihan huoneenlämmössä?

   Poista

Odotan innolla kommenttejasi!