keskiviikko 9. tammikuuta 2013

Unelmatyömietteitä

Täällä istun kotona ja teen urakonsultin antamia kotitehtäviä. Pian meillä on tapaaminen Skypen välityksellä. Alkuviikon päivät ovat menneet miettiessä omia vahvuuksia, saavutuksia sekä unelmatyötä. Se on ollut kyllä aikaavievää puuhaa, mutta tietenkin kaikki kotiin päin.

Selvää on, että unelmoin työstä, joka on melkoisen erilaista entiseen verrattuna. Työolosuhteiden ja ympäristönkin suhteen olen paljon nirsompi. Haluan jopa ikioman työpisteen, jossa voin pitää lasten kuvia ja viherkasveja. :) Ja vaihtokenkiä! Jollekin tämä on itsestäänselvyys toimisto-olosuhteissa, vaan ei entisellä työnantajallani...

Kopioin tänne tämänhetkiset mietteeni unelmatyöni suhteen muistiin itselleni. Uskon minua kiinnostavan muutaman vuoden päästä, että mitä alunperin lähdin uran muutoksella hakemaan ja mihin lopulta päädyin. Mielenkiintoista on myös nähdä, miten nämä varovaisen alun mietteet ja haaveet muuttuvat matkan varrella.

Ohjeistus ihannetyön hahmottamiseen oli seuraavanlainen:

Kuvittelulla tarkoitetaan tunteittesi ja ajatustesi virittämistä. Se on helpointa suorittaa hiljaisessa paikassa kaukana jokapäiväisistä aktiviteeteista, ja jossa voit rentoutua.
 • Kuvittele millaista elämäsi on kolmen vuoden kuluttua. Elämässäsi kaikki on hyvin, ja olet ihannetyössäsi.
 • Päiväsi on juuri alkanut. Anna mielikuvituksesi ja luovuutesi toimia mahdollisimman vapaasti. Yritä kuvitella itsesi fyysisesti.
 • Millaiselta alkava päivä näyttää? Mitä huomaat? Mitä olet tekemässä? Mitkä avainaiheet voit tunnistaa ihannepäivässäsi?
En ollut erityisen rentoutunut tai kaukana arkipäivän aktiviteeteista, mutta jotain mietteitä sentään sain kirjoitettua ylös. Tavoitin myös fiilistä, joka minulla oli työaamuina vuosia sitten, kun entinen työnantaja oli vielä erilainen yritys. Tässä raportti, jonka työkalu mietteistäni kokosi:

Kirjoita uratoiveesi ja tavoitteesi tähän:
Haluan ihmisten valmentajaksi (coach). Asiantuntijuuteni voi olla uran tai työelämän valmennusta, tai muutokseen kohdistuvaa. Kun olen urallani siinä pisteessä, mihin haluan, minulla on riittävä koulutuspohja työhön, paljon kokemusta, mahdollisuus jatkuvasti kouluttautua työn puitteissa lisää. Lopulta olen työssäni niin hyvä, että apuani osataan jo pyytää tätä palvelua tilatessa yritykseltäni.

1:  Luettele viisi tehtävää, toimintoa tai vastuualuetta, joiden haluaisit kuuluvan ihannetyöhösi tai –rooliisi:

 • Kahdenkeskinen valmennus uran, työelämän tai elämänmuutosten suhteen
 • Kirjoittaminen (raportit, suunnitelmat, ppt-esitykset mikä vain)
 • Suunnitelmien teko
 • Työhön kuuluva uuden opiskelu (sisältyen työpäiviin, ei työajan ulkopuolella)
 • Prosessien ja työtapojen kehittäminen & dokumentointi
2: Luettele ne tehtävät toiminnot tai vastuualueet joiden ET halua olevan tärkeä osa uutta työtäsi: 
Myynti. Projektien veto. Käytännön työt (manuaalinen työ). Asiakaspalvelutyö. 8-16 työ. 

3:  Luetteloi vähintään viisi asiaa, joiden haluaisit kuuluvan ihanneyritykseesi tai -organisaatioosi:

 • Taloudellinen vakaus
 • Henkilöstöstä välittäminen, henkilöstön mieltäminen yrityksen tärkeimmäksi voimavaraksi
 • Yhteen hiileen puhaltaminen
 • Joustava suhtautuminen työntekijöiden elämäntilanteisiin (joustavat työajat, etätyömahdollisuus ym.)
 • Terve työkulttuuri (ei oleteta ihmisten tekevän ilta- ja viikonlopputöitä; ymmärretään lasten sairaudet ym.)
4: Kuvaa minkälaisen haluaisit ihanneasemasi/ympäristösi olevan: 
Ihanneasemani on erittäin pätevä asiantuntija omalla alallani. Työni ei ole täysin ympäristöön sidottu, vaan voin tehdä sitä myös osin kotoa käsin, eikä työaikoja ole tiukasti säädelty. Minulla on vastuu ja vapaus hoitaa oma tonttini kuten parhaaksi näen ilman niskaan huohotusta, mutta saan esimieheltä aina tukea, kun sitä tarvitsen. Toimiva esimies-alaissuhde on ehdoton edellytys omalle työtyytyväisyydelleni.


Toimistossa minulla on oma työpiste, ehkä oma huone, koska työni on asiakkaiden valmentamista. Huoneessa minulla on viherkasveja ja lasten kuvat. Toimistossa on myös mukavia työkavereita, joiden kanssa voi keskustella myös muista kuin työasioista mukavasti sisustetussa taukotilassa. Työpaikkaruokala olisi mahtavaa olla myös.

Työnteko on joustavaa, ihmiset innovatiivisia ja valmiita kokeilemaan uusia asioita, kuten kävelypalavereja. Suurin osa palavereista kollegoiden kesken on kasvokkain tapahtuvia, mutta kyllä etäpalaveritkin sopivat (Skype tms.). Työilmapiiri on innostunut ja sparraava. Kollegoita arvostetaan ja meillä on hauskaa tehdä töitä yhdessä. Hyvän ilmapiirin ansiosta teemme töitä tehokkaasti ja saamme paljon hyvää aikaan. Kun palaan töistä kotiin, tunnen oloni hyväksi ja energiseksi, koska olen saanut auttaa ihmisiä löytämään omat polkunsa ja työilmapiiri on voimaannuttava.

Oih, onkohan tuollaista työtä ja työpaikkaa olemassakaan? Siis minulle. Sitä tavoitellessa minulla on paljon uurastusta edessä, vielä enemmän epävarmuutta, mutta varmasti myös innostusta, vapautta ja uudet siivet unelmille. Näin uskon.

8 kommenttia:

Rva Kepponen kirjoitti...

Toivottavasti löydät paikan joka olisi edes riittävän lähellä tuota. Varmaan jotain kompromisseja joutuu tekemään :)

Ilmeisesti ajattelutyösi on johtanut siihen, että haluat päästä valmennusalalle. Ei muuta kuin unelmaa tavoittelemaan. Minä en vieläkään tiedä, että mikä minun unelmani on.

Leonida kirjoitti...

Juu, kompromisseja on taatusti tulossa. Tämän harjoituksen tehtävänä oli miettiä, mikä olisi se unelmapaikka. Siitä sitten voi muuttaa kriteerejä tilanteen mukaan. Voisin esim. tinkiä siitä viherkasvista, mutta en lasten kuvista. ;)

Ja ylipäänsä, tuossa tilanteessa olisin kuitenkin vasta useamman vuoden tähtäimellä, joten lähitulevaisuudessa tiedossa paljon työtä...

Anna kypsyä, kyllä se unelma siitä jonain päivänä kristallisoituu. Et vain ole tarpeeksi "kypsänä" vielä! :)

Kaisa kirjoitti...

Päädyin vastikään blogiisi, koska itselläni on uramietinnät menossa. Tulit mieleeni, kun tein tällaista haastetta, niin haastoin sinutkin mukaan!

http://salmiakkiasateella.blogspot.fi/2013/01/11-kysymysta-haaste.html

Laura kirjoitti...

Tsemppiä hirmusti uusissa ura-ajatelmissa!! Ihanaa lukea sun tekstiä ja mietteitä, mä olen aivan varma että vaikka kuinka uurastusta onkin tiedossa - tämä on just se sun muutosvuosi jollaista olet varmasti jo pidemmän aikaa halunnut ja tarvinnut!! Ei oo mitenkään helppoa ensinnäkään lähteä uusille urille ja myöskään alkaa yhtäkkiä opiskelemaan - mutta se palkitaan taatusti :) Tsemppiä vielä murunen :-)

Leonida kirjoitti...

Tervetuloa mukaan, Kaisa! Ollaan sitten samassa veneessä, kun ei ole vielä uusi ura urjennut...

Kiitos haasteesta, vastailen pikimmiten kysymyksiin.
Nimimerkillä Villasukat pyörii täälläkin jaloissa

Leonida kirjoitti...

Kiitos murumuru!

Aika täpinöissä tässä odotan "koulun" alkamista maanantaina. Jännittävää nähdä, miten se opiskelu sujuu viidentoista vuoden tauon jälkeen.

Joku sanoi mulle taannoin, että jokaisen pitäisi vaihtaa uraa ainakin kerran elämässään. Ettei sammaloidu. No, nyt ei sammaloiduta, ei! ;)

Katri kirjoitti...

Mielenkiintoista. Itse olen siinä onnellisessa asemassa, että työ on mielekästä ja mukavaa. Suurimmaksi osaksi aikaa. Tietysti välillä ottaa päähän ja lujaa, mutta se on ohimenevää. Joskus olen miettinyt, mitä muuta haluaisin tehdä, mutta en ole vielä keksinyt.

Nämä asiat luulisi olevan itsestäänselvyyksiä: "Henkilöstöstä välittäminen, henkilöstön mieltäminen yrityksen tärkeimmäksi voimavaraksi
Yhteen hiileen puhaltaminen "
Mutta valitettavasti ne ei aina ole. :(

Jatkahan kirjoittelua, me luetaan kyllä.

Leonida kirjoitti...

Ihan mahtavaa, että työsi on mielekästä ja mukavaa! Uskon, että mikä tahansa työ välillä ottaa päähän, mutta oman kokemukseni mukaan ihminen on valmis tinkimään monestakin työhön liittyvästä hyvästä, jos kokee tekevänsä merkityksellistä ja tärkeää työtä. Ja toisaalta, jos työ ei tunnu mielekkäältä, mitkään maailman viherkasvit ja espressokoneet taukotilassa eivät auta. Silloin vain hiertää ja hiertää.

No eikös vain nykypäivänä pitäisi olla ihan normiasioita nuo esille nostamasi? Mutta ainakin entisellä työnantajallani ne olivat aika lailla hämärtyneet. Eivät ehkä firman joka kolkassa, mutta hyvin monessa.

Nyt tuntuu mahtavalta ja vapaalta. Olen nousemassa henkisen luovuuden kuopasta...