tiistai 16. syyskuuta 2014

Punajuuri punotti vieressä fetajuuston

Oletteko te saaneet tai kasvattaneet punajuuria, joiden satokausi parhaillaan on? Minä onnellinen sain apeltani pari kassillista punajuuria ja hykertelen itsekseni, että mitä herkkuja niistä teen. Siis vaikka inhoan ruoanlaittoa. Mutta kun punajuuresta saa niin herkkua!

Tänään löysin jääkaapista melkein täyden punaviinipullon, joka oli jäänyt sinne jo lauantaina. Onneksi on Vacu Vinin korkki pitämään aromit tallella, joten pullon sisältö oli vielä täysin juomakelpoista. Sen kaveriksi halusin jotain muuta kuin kinkkukiusausta. Pikkusiskon kanssa meillä oli tänään vapaapäivä, joten stressitasoni oli olematon, ja koin jaksavani tehdä jotakin spesiaalia ruoaksi tänään (lounas oli sekalaisia tähteitä lämmitettynä).

Tällä pohjustuksella on hyvä antaa tässä seuraava namiresepti, jonka alkuperäisen version poimin joskus netistä (ikävä kyllä en muista mistä), mutta jota olen muuttanut itselleni sopivaksi. Tähän ihanan lisän tuo rapeaksi paahdettu parman- tai serranokinkku, joka on vähemmän rasvaista kuin pekoni.

PUNAJUURI-FETASALAATTI


1 kg          tuoreita, kuorimattomia punajuuria
                 villirucolaa, Pehtoorin salaattia tms.
4 siivua    parman- tai serranonkinkkua (tai enemmän)
½ pkt        kreikkalaista fetajuustoa (palana)
½ pss        pinjansiemeniä
                 oliiviöljyä
                 savusormisuolaa tai tavallista
                 mustapippurirouhetta
                 hunajaa
  1. Pese punajuuret juuresharjalla, leikkaa pois juuren päät sekä naatin jäämät, halutessasi vielä kuori ne. Leikkaa ohuehkoiksi lohkoiksi, siirrä kulhoon, jonne pirskottelet lorauksen oliiviöljyä, sopivasti sormisuolaa murskattuna sormissa pienemmiksi rakeiksi sekä ripaus rouhittua mustapippuria. Sekoita. Laita punajuurilohkot uunivuokaan leivinpaperin päälle. Paahda uunissa noin 40 minuuttia lämpötilassa 200 C. Anna jäähtyä ennen käyttöä.
  2. Pese salaatit, ota syrjään muutamia isompia lehtiä, revi loput pienemmiksi paloiksi, ja pyöräytä ne salaattilingossa kuiviksi. Asettele kokonaiset lehdet kauniin tarjoiluvadin reunoille ja kippaa loput salaatinlehdet lingosta keskelle salaattia. Lisää keskelle reilusti punajuuria (niitä jää luultavasti yli).
  3. Paahda pinjansiemeniä kuumalla pannulla, kunnes ne hiukan saavat väriä ja tuoksuvat hiukan popcornille. Vahdi niitä koko paahtamisen ajan, sillä ne palavat hyvin helposti. Kun ne ovat paahtuneet riittävästi, kippaa ne jäähtymään vaikkapa kaksinkertaisen talouspaperin päälle.
  4. Paahda kinkunsiivuja samalla kuumalla pannulla, kunnes ovat kutistuneet kasaan pekonin tapaan. Älä anna kärventyä, sillä se maistuu voimakkaasti kitkerälle lopputuloksessa. Nosta kypsennetyt kinkut niinikään talouspaperille jäähtymään. Rusenna rapeat siivut käsin rikki ja levitä murska punajuurien päälle. Murustele fetajuustoa kinkun ja punajuurien päälle reilusti.
  5. Lisää paahdetut pinjansiemenet ja pirskottele oliiviöljyä päälle. Lopuksi valuta hiukan hunajaa salaatin päälle. Voit myös ripauttaa hiukan mustapippuria koko komeuden päälle viimeistelyksi.
 
Kokeilla voi myös vaihtaa fetan vuohenjuustoon. Leikkaa silloin vuohenjuustosta noin sentin paksuisia siivuja, paista ne kullankeltaisiksi pienessä määrässä voita ja asettele kauniisti salaatin päälle. Lisää siihen päälle oliiviöljy ja hunaja.

Olen jo bongannut Yhteishyvästä leivonnaisohjeen, johon tulee raastettua punajuurta. Tarvikkeetkin on jo hankittu, joten nyt tarvitaan vain sopiva hetki, että saan pyöräytettyä lisää punajuuriherkkuja!

4 kommenttia:

Taru kirjoitti...

Pakko kokeilla slurps, kiitos jakamisesta!

Leonida kirjoitti...

Ollos hyvä!

Mä en tykkää väsäillä salaatteja yleensä, mutta tämä on niin tosi hyvää, että kiva nähdä hieman enemmän vaivaa. :)

Laura kirjoitti...

Hmmm kuulostaapa aiban ihanalta reseptiltä!! Joskohan viikonloppuna olis aikaa kokkailulle niin tätä pääsis herkuttelemaan :) NAM!!

Leonida kirjoitti...

Toivottavasti ehditte kokkailla viikonlopun aikana! Minä sain lisää punajuuriherkkua rapujuhliassa uunilohen kanssa uunissa paahdettuna...