sunnuntai 25. huhtikuuta 2021

Suunnattoman hyvä peruna-lohipaistos

Näin sunnuntaipäivän kunniaksi haluan jakaa ehdottoman kesäisen lemppariruokareseptini, jota on ihana tehdä myös talvella. Bongasin reseptin Koti ja keittiö -lehden numerosta 8/2020, jossa pääraaka-aineena olivat uudet perunat ja säilykelohi.

Mutta minä, joka oikeastaan inhoan ruoanlaittoa, keksin syksyllä tehdä tästä vielä helpomman version löydettyäni kaupasta Mummon pariisinperunat -puolivalmisteen! Ja samalla nostin ohjeen tasoa deluxe-versioksi käyttämällä kylmäsavulohta säilykeversion sijaan. Eilen kaupassa silmiin osuivat pitkästä aikaa nuo pariisinperunat ja kyllähän sitten tätä oli tehtävä, kun löytyi sopiva 400 g kylmäsavulohipaketti myös!



PERUNA-LOHIPAISTOS (mukaeltu Leonidan kokeilujen mukaan)
4 annosta

2 pkt (à 500 g)    Mummon Pariisinperunat -puolivalmiste tai 1 kg kypsiä uuden sadon perunoita
3                          kevätsipulia tai 2 kesäsipulia varsineen pilkottuna
3 rkl                    voita
3                         kananmunaa
1 prk                   kuohukermaa (3,3 dl)
1                         luomusitruunan kuoriraaste
1/2 - 1 tl             sormisuolaa, vähemmän kylmäsavulohen kanssa, enemmän säilyke- tai muun lohen kanssa
1/2 tl                   rouhittua mustapippuria
400 g                  kylmäsavulohta tai 2 prk (yht. 340 g) säilykelohta
                           hienonnettua tilliä/ruohosipulia päälle

  1. Kuullota ensin kevätsipulisilppu voissa pehmeäksi.
  2. Viipaloi kypsät, kylmät perunat noin sentin paksuisiksi tai suuremmiksi palasiksi. Minä puolitin pariisinperunat.
  3. Vatkaa munien rakenne rikki. Lisää kerma ja jäähtynyt kevätsipulisilppu. Mausta sitruunankuorella, suolalla ja pippurilla.
  4. Lado puolet perunoista vuokaan. Kaada päälle puolet muna-kermaseoksesta.
  5. Lado lohisiivut omaksi kerroksekseen tiiviisti. Lado päälle loput perunat.
  6. Kaada loppu muna-kermaseoksesta päälle ja painele vielä kädellä perunoita tiiviimmin vuokaan. Ripottele halutessasi hienonnettu tilli/ruohosipuli päälle.
  7. Nosta vuoka 175/160-asteiseen uuniin (normiuuni/kiertoilma). Paista 35 minuuttia tai kunnes munamaito on juuri ja juuri hyytynyt. Itselläni paistos oli kiertoilmauunissa lähes 45 minuuttia.
Vinkki: Voit halutessasi käyttää jotain muutakin purkkikalaa, tai vaikka graavilohta. Tarjoa haluamasi salaatin kanssa.


Tällä kertaa tein salaatin pehtoorin salaatista, puna- ja vihersalaattisekoituksesta, kurkusta, sokeriherneestä, cantaloupe-melonista ja yrttifetasta. Päälle lemppariani, jos ei itse ala salaatinkastiketta tehdä, valmista sitruunavinaigretteä.
Ja vaikka reseptissä mainittiin, että neljälle syöjälle, tästä jäi kolmen nais- ja tyttösyöjän jälkeen vielä puolet ensi viikolle. Ja sepäs varsin mieluisaa!

6 kommenttia:

marikan polut kirjoitti...

nyt kuulostaa herkulta!
Miltäs osastolta noita mummon perunoita kannattaa alkaa etsiä? En ole ikinä huomannut sellaisia.

Taru kirjoitti...

Kiitos vinkistä, menee ehdottomasti kokeiluun :)

Helmi Nainen kirjoitti...

Onpa kiva! Ajattelisi, että lohi-perunalaatikko on hyvin tavis -toki hyvää sekin-, mutta tässä päästään kuitenkin vähän uudelle levelille, yksistään jo muodon kanssa. Kiitos <3

Leonida kirjoitti...

Ja on kyllä herkkua! Onneksi sitä riitti tällekin päivälle... ��

K-kaupasta löysin heviosaston kupeesta hyllystä, jossa on mm. hapankaalituotteita, valmissoseita keittojen ym. tekoon. Jos ei löydy, herkkua tulee itse keitetyilläkin perunoilla, vaatii vaan enemmän vaivaa. ��

Leonida kirjoitti...

Mahtavaa, muru, kerro, mitä tykkäsit! :)

Leonida kirjoitti...

Onpas tämä kommentointi jotenkin outoa. Kännykällä kommentoin Marikan ja Tarun tekstit, enkä saanut edes käännettyä blogin käyttäjälle, vaan jouduin laittamaan nimen ja urlin erikseen. Sitten Helmi Naiselle en saanut millään kommenttia kännyn kautta!

Mutta nyt pääsin kirjautumaan ihan pc:n kautta, joten kommentointi onnistuu ihan tällä Leonidan profiililla ja tulee perille. Mutta nuo aiemmat kommentit eivät ole osuneet vastauksina niihin kommentteihin, joihin ne tarkoitin. :/

Mutta siis Helmi Nainen, halusin sanoa, että tämä on siitä kiva, että on monta eri variaatiota, miten tämän voi tehdä, isommalla tai pienemmällä vaivalla. Ja silti tulee hyvää. Nam!