lauantai 9. huhtikuuta 2022

Vanhasta eroon, tilaa uudelle - Urheilupaidat - karsintakierros 2

 Aloitin oman versioni konmarituksesta huiveista ja työn alla on seuraava vaatekategoria eli urheiluvaatteet, ja niistä urheilupaidat. Ensimmäinen osa urheilupaitojen karsimisesta on täällä. Lähtökohtana on 24 paitaa, joista on 14 paitaa päätynyt toistaiseksi kyllä-kasaan. Varaan oikeuden muuttaa mieltäni milloin vain kyllä-, ehkä- ja ei-kasojen sisällöstä. ;) 

Tästä lähdettiin: 24 urheilupaitaa.
Ensimmäisessä vaiheessa onnistuin vaatteiden kokeilemisen kautta siirtämään ei- ja ehkä -kasaan 10 vaatetta. Nyt käyn läpi kyllä-pinoni 14 paitaa laji- ja vuodenaikamielessä. Tarvitsenko todella niitä kaikkia, vaikka mahtuvatkin päälle?
14 kyllä-pinon paitaani

Kyllä-kasan oikeutus

Kyllä-kasani jaottelin kolmella eri perusteella: mind & body -lajit, muu sisäliikunta, ulkolajit. Alhaalla vasemmassa kuvassa värimaailmakin kertoo, että kyseessä on rauhallisten lajien pino. Siinä on toppia, t-paitaa, puolipitkää hihaa ja pitkää hihaa. Sopivat sekä joogaan että pilatesiin. On vilpoisempaa ja lämmittävämpää. Esimerkiksi joogassa voi tulla hiki joogatyypistä riippuen, jolloin löysät toppi ja t-paita toimivat, mutta pilatesissa joskus on hiukan viileä, jolloin pitkähihainen löysä paita on parempi. Neljä alinta paitaa olen ostanut alun perin joogatarpeisiin; ylin vihreä viime syksyn hyvin edullinen ostos Ellokselta on sopiva pilatekseen.

Oikeassa kuvassa alla on yksi toppi ja neljä t-paitaa. Toppi on niin ohutta kangasta, että olen käyttänyt sitä toisen treenipaidan alla, niin ei napa vilku ylösalaisinliikkeissä. T-paidoista pari on melko uusia, hyvin edullisia Ellos-ostoja niinikään, ja ovat sopivia sekä joogaan, pilatesiin että vähän vauhdikkaampiinkin lajeihin, koska helmassa on hiukan tiukempi resori.

Takimmainen t-paita on vanha, todella vanha Lidlin ostos, oikeastaan kuuluisi jättisuurien treenipaitojen kasaan. Se on lemppari mökkiurheilupaitani kesällä: kun lähtee rannasta kävelylle mökkitietä pitkin, siellä on yleensä kuuma ja tuo hyvä, löysä paita on oikein käyttökelpoinen siellä. Siksi en sitä heitä pois, vaikka se tosiaan on vanhempi kuin toinen tyttäreni.

Oikean kuvan keskimmäinen, fuksianpunainen ohut Stadiumin treenipaita meinasi joutua ei-pinoon, mutta koska säilytän samanvärisen topin, ne käyvät väriltään yhteen ja keksin käyttöä niille kyllä.
Minulla on kaksi talvella ostamaani pitkähihaista treenipaitaa (alla vasemmalla), jotka sopivat fleecen alle hiihtäessä/lasketellessa ja keväällä ja syksyllä sellaisenaan tai tuulitakin alle. Aivan älyttömän hyvät Niken paidat, joista tykkään paljon!

Kuvassa alla oikealla ovat ne kaksi leveätä Raiskin treenipaitaa, jotka ovat nättejä, mahtuvat todella väljästi päälle, ovat kesäkävelyillä vilpoisia ja lepattavia, kuten aiemmin mainittu Lidlin ikuisuuden vanha treenipaita. MUTTA: kun tarkemmin ajattelen, en pidä siitä, miltä minusta tuntuu niitä pitäessä. Tunnen pukeutuvani telttaan, joka lepattaa ympärilläni. Vaikka ne ovat laatumerkkiä, joudun kyllä miettimään hyvin tarkkaan, haluanko niitä jatkossa enää käyttää. Olen käyttänyt niitä tanssillisessa jumpassa, mutta fiilikseni niissä oli aina jotenkin ylileveä. Ehkä-kasaan siis.

Ehkä-pinon perkausta

Toinen karsintakierros ehkä-vaatteiden osalta tarkoittaa, että mietin, onko siellä hiukan ahtaiden paitojen joukossa joku lemppari, jonka haluaisin ehdottomasti säästää "laihempia päiviä" varten, tai mitä teen isoille paidoille, jotka pinoon juuri lensivät.

Ja kyllä siellä on lemppareita. Alla kuvan vasemmassa alareunassa on Röhnischin musta t-paita, joka on niin pehmoinen ja ihana, että sitä on tosi kiva pitää päällä. On ajaton ja hyvä malli, jos itse olisin hiukan pienempi. Ehdoton lempparivaate siis. Toinen musta t-paita, jota mietin, on vasemman reunan toiseksi ylimmäinen Umbron treenipaita, joka on hiukan paksumpi, napakampaa materiaalia, ja josta tykkään myös. Oikealla alhaalla on kolme treenitoppia, joista kaikista olen tykännyt kyllä. Keskimmäinen, oranssiin vivahtava hihaton paita on hyvinkin tiukka, mutta on toiminut talvella fleecen alla, kun ei ole tarvinnut hihoihin niin paljoa lämpöä. 

Oikeastaan toppien kanssa olen hiukan sillä kannalla, että ne ovat käytännöllisiä silloin, kun haluan pitää niitä jonkun toisen treenivaatteen alla, esim. löysien joogapaitojen alla. Taidan siirtää neljänteen "säästettävien, mutta juuri nyt liian ahtaiden" pinoon mustan ja oranssihtavan topin sekä kaksi mustaa treenipaitaa.

Ja ei-kasahan näyttää nyt siltä, että kahdeksan vaatetta lähtee kokonaan pois.

Lopputulos toiselta karsintakierrokselta

Kyllä-pinossa on enää 12 treenipaitaa. Ei-pinossa 8 paitaa. Eikä enää yhtäkään ehkä-pinossa. Sen sijaan varastoon menevään säästettävien pinoon siirtyi 4 pienehköä lempipaitaa odottamaan "ohuempia" päiviä. Ja jos vuoden päästä ne ovat vieläkin siellä, nakkaan pellolle ne kaikki!

Seuraava karsinta onkin työläs, sillä se on urheiluvaatteista trikoot ja verkkarit. Niitä on historiallisista syistä paljon, niitä ei ole 2015 vuoden jälkeen karsittu, ja ne pitää kaikki kokeilla jalkaan. Huh huh! Siihen pitää kerätä hetki voimia!

2 kommenttia:

P kirjoitti...

Tämä postaus riemastutti. On niin hauskaa lukea karsimisesta ja etenkin epäliikkujan treenipaitojen lukuisasta määrästä :) OOt niin ihana että.

Leonida kirjoitti...

<3 Itse olet ihana.

Tosiaan hiukan nolottaa, että noita on niin pitkään hillonnut kaapissa, mutta ehkä tuo määrä kertoo, että "männä vuosina" on kuitenkin tullut harrastettua erityyppistä liikuntaa, jossa sitten on ollut tarve hitusen erilaisille vaatteillekin. Ja toki talvella eri tarve kuin kesällä - viittaan kahteen uuteen pitkähihaiseen treenipaitaan, jotka ostin talvilomaa ja ylipäänsä hiihtoa varten. Ne ovat siis kaapissa varmaan taas 20 vuotta eteenpäin ja otetaan esille kerran talvessa. Paitsi niitä voi kyllä käyttää ratsastaessa, jos sen pariin palaan.

Huomaan myös, että selvästi helpompaa hoitaa tuota karsintapuolta vaatekappaleista, joita ei niin paljon käytä. Esim. kotivaatteiden karsiminen olisi tosi paljon vaikeampaa, koska niitä jotain virttyneitä kamaluuksia aina vaan haluaa pitää, vaikka oikeasti pitäisi jo nakata roskiin.

Mutta ehkä niidenkin päivä koittaa tässä hyvin hitaasti edistyvässä projektissa. Olen jo aloittanut hitusen karsimaan siistejä paitoja lähinnä mahtumismielessä.