sunnuntai 7. helmikuuta 2010

Synttärijuhlien ruokaraportti

Päätin kirjoittaa "ruokaraportin" erikseen, sillä siihen minulla on kuvia enemmänkin.

Suolaiset tarjoilut onnistuivat loistavasti, vaikka unohdin pöydästä suolaisten piirakoiden keventäjiksi tarkoitetut kirsikkatomaatit ja kurkunpalat. Lohi-parsakaali- ja poro-juustopiirakoidenkin sekä juustosarvien ohjeet olivat Kinuskikissan blogista ja maistuivat kaikille todella hyvin; kiitos vain todella paljon!

Lohi-parsakaalipiirakkaan lisään seuraavalla kerralla hiukan suolaa, mikäli kylmäsavulohi on niin miedosti suolattua kuin nyt oli. Kuvassa olevan juustosarvisatsin tekivät mieheni ja Isosisko kaksin.

Lohi-parsakaalipiirakka, poro-juustopiirakka ja juustosarvet.

Kakun koristeita tein sokerimassasta pitkin viikkoa. Ensimmäiset yritykset olivat violetteja kukkia. Toisen satsi kukkia oli valkoisina ja onnistuivat jo paremmin, kun oli hiukan harjoitusta takana.

Violetit kukat ensimmäiset harjoitukset, valkoiset kukat vaiheessa.

Synttärikakusta tuli ensin hieno, mutta koska osa täytteestä oli sen verran löysää, kakku valahti pursotusvaiheessa pikkuhiljaa alaspäin leviten samalla ulospäin, jolloin se ei enää kunnolla mahtunut aluslautaselleen! Jouduin sitä tuuppailemaan suunnasta jos toisesta, ja lopulta korjailemaan alunperin upeita pursotuksiani vähemmän upeasti. : (

Kakun kannen tein sekoittamalla enemmän sokerimassaa ja vähemmän marsipaania, jotta marsipaanin maku ei pääsisi liian vahvaksi. Marsipaani auttoi myös kaulittavuuden suhteen, sillä sokerimassa tarttuu huomattavasti enemmän alustaan ja kaulimeen kiinni, ja vaatii siten enemmän tomusokeria käsittelyssään.

Käytin myös täytteissä Kinuskikissan herkullisia ohjeita, mutta joku varmaankin meni pieleen, kun rahkakerros ja sen yläpuolella oleva kakunosa ei meinannut pysyä sitruunakiisselin päällä. Ongelmana oli myös aluslautasen pienuus lysähtämisen ja levieämisen jälkeen, sillä kakku ei päässyt enää lepäämään tasaisella osalla lautasesta, vaan reunat nousivat ylöspäin. Maku kuitenkin oli herkullinen ja sehän se oli pääasia!


Moni kakku päältä kaunis, heh heh. Reunapursotus oli ensimmäinen tällainen kokeilu, samoin sivulla oleva koripursotus. Oikeanpuoleisesta kuvasta näkee, miten kakku on jo lysähtänyt epätasaiseksi. : (

Kakku lähdössä kynttilöiden kanssa pöytään. Pikkusisko tykkäsi, että oli hieno kakku, "MUN kakku".
Tässä näkee vielä paremmin, miten koripursotus pullistelee sieltä sun täältä. Kun kakkua oli leikattu, se alkoi valua leikkauskohdan suuntaan ja tuuppailin sitä taas yhdestä suunnasta.

Niinikään toffeesuklaamuffinit olivat samasta osoitteesta, mutta sentään kostea banaanikakku oli jonkun lehdestä tms. löydetyn reseptin mukainen. Toffeesuklaamuffineja tehdessä laitoin toffeesuklaata muruina taikinaan ja sulatettuna kerman kanssa päälle. Seuraavalla kerralla kokeilen kyllä laittaa kokonaisen suklaapalan muffinin sisälle, koska nyt muffini itse tuntui aivan liian kuivakalta, eikä ihana kuorrute auttanut tarpeeksi asiaa. Luulen, että olisi pitänyt antaa muffinien olla uunissa vain tasan sen 12 minuuttia, eikä yhtään yli, jotta olisivat olleet mehevämpiä. Tosin, nämäkin kävivät kivasti kaupaksi. Unohdin muuten ottaa kuvan näistä muffineista, jotka olivat erityisen herkullisen näköisiä. Nyt taitaa olla vain yksi "ei niin kaunis" jäljellä.

Vaikka aivan kaikki tarjoiluni eivät onnistuneet täydellisesti, huomaan, ettei se haittaa minua niin paljon kuin olisi joskus aiemmin haitannut. Taitaa vanha perfektionisti pikkuhiljaa pystyä hellittämään täydellisyydentoivostaan... : )

Ei kommentteja: