maanantai 13. elokuuta 2012

Ylläriloma Kreetalla

Suunnittelimme tälle kesälle perheen kanssa matkaa Tanskaan miehen sukulaisten luo. Minä ja tytöt lentäen perille (tytöt halusivat lentokoneeseen) ja mies auton kanssa Ruotsin kautta matkaten. Takaisin olisimme tulleet koko perhe autolla yöpyen myös ystäväperheen luona Tukholmassa. Kiva reissu sinänsä suunnitelmissa.

Mutta. Kun laskimme matkakuluja lauttoineen, bensoineen ja satunnaisine hotelliöineen, totesimme, että melkein samalla hinnalla pääsemme äkkilähdöllä lämpimään. Siispä varasimme matkan Kreetalle kolme viikkoa ennen lähtöä. Plussaa Kreetan kannalta oli se, että saimme enemmän lomapäiviä ja vähemmän matkustusaikaa sekä takuuvarman auringon. Lentokoneessa matkustaminen oli ehdoton plussa verrattuna automatkaan Ruotsin läpi. Voisi sanoa myös, että kreetalainen ruokakin houkutti enemmän kuin tutumpi pohjoismaalainen...
Malemen kivistä rantaa.
Lähdimme heinäkuun viimeisellä viikolla Kreetan länsiosassa sijaitsevaan rauhalliseen Malemen kylään. Plataniakseen on kylästä noin kuusi kilometriä, Haniaan 17 km. Olimme varanneet kaksion nelihenkiselle perheellemme mukavantuntuisesta hotellista. Emmekä pettyneet.
Maleme Imperial Hotel ja allasalue. Baari vasemmalla, ravintola oikealla, ihana allas kaikkialla.
Hotellin omistaa perhe, joka hoitaa hotellia huolella laajentaen sitä pikkuhiljaa. Veljekset Mike ja Andreas ovat todellakin paikan sielu. Tykkäävät lapsista ja ylipäänsä asiakkaistaan. Lapsia on hotellissa ajateltu paljon. Ulkona on kahdessakin paikassa kiipeilytelineitä ja keinuja; sisätiloissa on leikkitilaa, jossa on leluja ja pelejä myös hiukan isommille. Löytyy myös elokuvateatteri, jossa ilmeisesti joka ilta oli joku isommille lapsille sopiva elokuva. Myös Aurinkomatkojen Kids Club viihdyttää lapsia kolmesti viikossa. Siihen tosin kannattaa varata paikka jo Suomesta käsin, että varmasti mahtuu  mukaan.

Maksoimme jo matkan hinnassa aamiaiset koko perheelle, emmekä katuneet. Aamupala oli todella hyvä ja runsas. Kaiken lisäksi sitä sai kello yhteentoista asti joka päivä, mikä oli mahtavaa. Inhoan todellakin hotelleja, joissa lomalaisen pitää varta vasten laittaa herätyskello soimaan, että ehtii aamiaiselle..

Tänä kesänä hotellissa oli ensimmäistä kertaa toiminnassa ravintola. Se ehkä hakee vielä rutiinia ja tyyliään, mutta ihan maittavia ruokia sieltä sai. Allasbaarista tilasimme usein lounaaksi kreikkalaisen salaatin, joka on erittäin hyvä kaikissa paikallisissa ravintoloissa - tietenkin. Tomaatit ovat pihvikokoa ja meheviä, punasipuli makeaa, feta herkullista... Nam!

Ruoka on meille matkoillamme erityisen tärkeä kokemus, joten kohteen valintaan vaikuttaa myös maan ruokakulttuuri. Ei ollut siis vaikea päätyä Kreetaan. Toki lasten ehdoilla matkustaessa ruokapaikkojakin valitaan samalla perusteella, mutta Kreetalla se on helppoa. Useissa ravintoloissa on isot pomppulinnat, keinut, trampoliinit sun muut lapsille, jotta koko perhe viihtyisi syömässä hyvin ja pitkään. Hyviä ruokakokemuksia löytyi, muun muassa tuoreen kalan osalta, joskin vaihtoehtoja ravintoloille, jotka tarjoavat paikallista tuoretta kalaa hyvin laitettuna ei ollut montaa. Ylipäänsä Malemessa ei ole montaa ravintolaa, mutta ne, jotka löysimme, riittivät vallan hyvin tarpeisiimme.

Kaksiomme oli laitimmaisessa rakennuksessa, laitimmaisen "rapun" ylimmässä kerroksessa. Todella hyvä sijainti, sillä allasbaarin mahdollisia mölyjä ei kuulunut lainkaan. Olimme etukäteen kuulleet, että allasbaarilla oli parina iltana viikossa karaoke, joka kuuluu lähimpiin huoneistoihin, joten huoneistomme sijainti oli hurjan hyvä. Eikä muuten kuulunut naapureistakaan mitään, vaikka hotelli oli täynnä. Rakennukset olivat uusia ja siistejä.
Näkymä huoneistostamme hotellista pois päin. Kuvassa näkyvä tenniskenttä on hotellivieraiden käytössä. Kuvassa ei näy minigolf-rata hotellirakennuksemme vieressä. Mitään häiriötä sekään ei huoneistoomme aiheuttanut.
Meillä oli erillinen ilmastointi kummassakin huoneessa, samoin parvekkeet. Toisella parvekkeella pöytä ja neljä tuolia, jonne katoimme jonain päivänä iltapalamme ja kuivatimme tekstiilejä. Meillä oli liesi, kahvinkeitin ja leivänpaahdin, joista ainoastaan jälkimmäistä käytimme. Emme tulleet lomalle tekemään itse ruokia. :) Jääkaappi toimi hyvin, ja meillä oli kaksi televisiotakin. Niissä näkyi hiukan eri kanavat, mutta täytyy myöntää, että olimme yllättyneitä, kun makuuhuoneen tv:ssä näkyi Yle1! Olohuoneen puolella oli myös dvd-soitin, mutta sen toimivuutta emme testanneet. Kylpyhuone oli siisti. Veden lämpötila välillä vaihteli, mutta se on tyypillistä aurinkokohteissa, joten Suomen tasoa emme odottaneetkaan. Kreetalla on sama tapa kuin Kyproksella: vessanpönttöön ei saa heittää paperia lainkaan. Viemäriverkoston putket ovat niin kapoiset, että tukkeutuvat hyvin helposti, joten omankin viihtyvyyden kannalta kannattaa uskoa tuota kieltoa. Huoneisto siivottiin päivittäin sunnuntaita lukuunottamatta, eikä meillä ollut mitään hajuhaittoja roskiksen kanssa.

Uima-allas oli mahtava koko perheen kannalta. Se oli suuri, syvimmillään 3,10 m ja siitä oli erotettu sopivankokoinen lastenallas. Aikuisille riitti lääniä polskia tai sukeltaa, lapsille vielä enemmän. Isosisko osaa uida jonkun metrin, mutta kellukkeiden avulla sekä hän että uimataidoton Pikkusisko polskuttelivat menemään koko altaan mitalta kanssamme. Meillä oli siis ihan mahtavan kivoja uimahetkiä koko loman ajan. Hotellilla oli paljon uimapatjoja ja muita puhallettavia vesileluja vieraiden käyttöön, mikä oli plussaa myös.
Kuvassa altaan takaosassa näkyy lapsille erotettu  matalampi allas.
Kävimme alkuviikosta uimassa myös meressä, joka oli hieno kokemus myös tytöille. He hieman pelkäsivät pieniä aaltoja, jotka löivät rantaan, mutta yhdessä kaikki uskalsivat kahlata vähän syvemmälle. Seuraavina päivinä oli tuulista ja aallot melkoisen suuria, joten merivesiuinti omassa Malemen rannassa jäi yhteen kertaan. Mutta aaltojen pauhu ja pärske on mahtavaa kuultavaa ja katseltavaa. Meri on kuin tuli; sitä jää mielellään tuijottamaan pidemmäksikin aikaa. Hypnoottista ja rauhoittavaa parhaimmillaan.
 
Isosisko, takana Pikkusisko ja allekirjoittanut ihmettelemässä Kreetan kivistä rantaa.
Vaikka lomamme tarkoituksena oli olla tekemättä suunnitelmia ja vain levätä, lähdimme matkanjärjestäjän retkelle Elafonissin kahluusaarelle. Ohitimme muun muassa saksalaisten rakentaman, nykyään hylätyn sillan sekä vanhan lentokentän, jonka laidalla on pieni lentokonemuseo.
Saksalaisten toisen maailmansodan aikana rakentama puusilta. Kuvan otti mieheni aamulenkillään.
Vanha lentokenttä ja museoidut lentokoneet. Kuvan otti mieheni aamulenkillään.
Linja-auto kuljetti meidät vuoriston läpi Kreetan toiselle laidalle muun muassa pitkin Topolian rotkon reunaa. Tie meni välillä erittäin lähellä reunaa, mikä oli jännittävää katseltavaa.
Topolian rotko.
Pääsy Elafonissiin oli kuin olisimme yhtäkkiä siirtyneet jonnekin Thaimaan suuntaan, sillä hiekka oli sileää ja meri niin, niin turkoosia. Kuvat eivät tee oikeutta väreille lainkaan. Elafonissia kutsutaankin Kreetan Malediiveiksi, eikä suotta. Malemen kivisellä rannalla ei paljain varpain tehnyt mieli kulkea, vaikka veden alla ihanaa hiekkaa löytyikin. Kahluusaarella varpaatkin nauttivat...
Pikkusiskon pienet jalanjäljet sileässä hiekassa. Silmänräpäys myöhemmin aalto oli ne jo pyyhkinyt pois.
Elafonississa vesi on niin matalaa, että kuvassa vasemmalla näkyvälle pienelle saarelle pystyy  kahlaamaan. Myös nelivuotiaamme kahlasi, mutta syvemmän kohdan osuessa pidimme käsistä kiinni ja hän kellui välissä kohdan yli. Kuusivuotias Isosisko pystyi kahlaamaan koko matkan saamatta suolavettä suuhunsa kertaakaan...
Kreeta on kuumimmillaan heinä-elokuun vaihteessa, joten olin miettinyt ennen matkaa hiukan lasten suojausta auringolta. Viime tipassa ennen lähtöä satuimme Polarn och Pyretin myymälään, jossa myytiin UV-suojauimapukuja. Ne olivat todellakin hintansa väärtti ostos, sillä ne suojasivat todella hyvin. Eihän sitä silti aurinkovoiderumbalta säästynyt, mutta ainakin sitä joutui lotraamaan hiukan vähemmän.
Pikkusisko suloisena uudessa uikkarissaan Elafonissin pehmeässä hiekassa.
Olisin halunnut hyvin vaaleaihoiselle Pikkusiskolle pitkähihaisen uimapuvun, mutta kokoja ei juuri silloin löytynyt. Hän itse kyllä tykkäsi kovasti lyhythihaisesta ja -lahkeisesta kokouikkaristaan. Isosiskolle löytyikin pitkähihainen paitaosa ja lyhytlahkeiset housut.
Isosisko "lämmittelee" meressä.
Retkioppaillamme oli mukana laatikollinen hiekkaleluja, joille tuli käyttöä. Mikäpä sen ihanampaa kuin rakennella hiekkalinnoja ja kerätä pikkuruisia simpukankuoria sileässä hiekassa vesirajassa nauttien auringonpaisteesta ja aaltojen liplatuksesta.
 
Maisema oli ihana, vedessä kahlaileminen mukavaa ja päivä Elafonississa vilahti nopeasti ohi.
 
Kahluusaaripäivän ja monien uima-allaspäivien lisäksi vietimme päivän Haniassa ostoksilla. Vuokrasimme hotellinpitäjien äidiltä auton ja ajo-ohjeen Haniassa parkkihalliin. Autossa oli myös gps-laite. Teimme tuliaisostokset ja kävelimme ympäri keskustaa tuon päivän aikana. Jos olisimme olleet mieheni kanssa kahden reissussa, olisimme tutustuneet Hanian vanhaan kaupunkiin enemmän, mutta lasten kanssa lasten ehdoilla kuljimme sen verran kuin pienet jaksoivat.
Hanian venetsialainen satama on todellakin kaunis.
Pikkusisko bongasi jo Malemessa hapsupaidan, jollaista toivoi itselleen. Isosisko innostui myös. Ostimme paidat niin isoina, että tänä kesänä ne ovat mekot, ensi kesänä tunikat ja seuraavana ehkä paidat. Jos kestävät niin pitkään.
Malemenkin kylän kautta kulkee "minijuna", jolla matkustimme päiväksi vesipuistoon sisämaahan. Minijunamatka oli kaikkien mielestä hauska. Tuuli viilensi mukavasti, kun juna ajeli pitkin appelsiini- ja oliivilehtoja kohti vesipuistoa.
Appelsiinipuita. Tuorepuristettu appelsiinimehu oli ehdoton lempijuomani reissussa.
Vesipuisto oli iso ja hyvin toteutettu. Aika riensi, emmekä ehtineet edes kokeilemaan isonisoja vesiliukumäkiä. Vesi oli mukavan viileää, ilmaisia aurinkopetejä meille ajoissa tulleillle riitti ja ruokaakin sai.

Pitkä miinus puiston ravintolalle siitä, että vaikka heillä oli kaksi luottokorttipäätettä, emme saaneet maksettua ruokailuamme niillä. Toinen oli epäkunnossa ja toisesta loppui kuittinauha juuri kun mieheni oli syöttänyt PIN-koodinsa sisään. Tarjoilija ei saanut kuitinsyöttöä kuntoon ja mieheni joutui näpyttelemään pari kertaa lisää ostoksensa päätteeseen sisään. Siitä huolimatta jouduimime raapimaan käteistä kasaan myös kanssamatkustajaltamme maksaaksemme laskumme. Se oli iso haittapuoli, sillä hinnat olivat korkeat, eikä kukaan yleensä kuljeta isoja summia käteistä uimapukunsa tai rantakassinsa taskussa, vaan kortti saattaisi olla kätevämpi. Kun mieheni Suomeen palattuamme kävi pankissa kysymässä, montako veloitusta kortilta meni, vastaus oli kolme. Tosin yhdessä niistä oli pilkku väärässä paikassa ja maksu oli muutaman euron. Silti säätäminen luottofirman kanssa harmittaa. Paikan päällä harmitti, kun jäljelläolevat vähäiset käteisemme kuluivat lähes kokonaan vesipuistoon. Malemen käteisautomaatti ei toiminut koko viikon aikana, vaan olisi pitänyt lähteä Plataniakseen asti automaatille.

Ylläoleva luottokorttikommellus oli ainoa harmillinen juttu koko viikolla, eli hyvin vähällä päästiin ja loma oli antoisa. Voisimme aivan hyvin mennä samaan hotelliin ja kohteeseen uudestaan, sen verran kivoja muistoja sieltä saimme!
Jopa yksi auringonlasku taltioitui muistikortille. Hyvä, että edes tämä!

17 kommenttia:

Rva Kepponen kirjoitti...

Onpas teillä ollut ihana lomareissu :)

Mirka kirjoitti...

Ja kuullostaa siltä, että tuolla oli moni asia paremmin kuin meidän kanarialaisessa lomatehtaassamme... ;) Mä olen aiemminkin kuullut paljon hyvää Kreetasta (itse olen käynyt siellä kultaisella 80-luvulla), mutta toki vastakkaisiakin mielipiteitä on.

Yksi asia tuli mieleen tuosta luottokorttihässäkästä. Muutama työkaveri on juuri käynyt manner-Kreikassa ja siellä ei luottokortti kelpaa juuri ensinkään, missään. Ravintoloistakin saa ostaa vain käteisellä (ilman kuittia). Tämä on selvä muutos talouskriisiä edeltäneeseen aikaan!!! Ja huomasin kyllä, että perinteinen raha on kova sana ihan pohjoisemmassakin Euroopassa. Hollannissa Visa kävi vain suurimmissa liikkeissä ja Amsterdamissa. Muualla tosi nihkeästi.

Pinkki kirjoitti...

Ihanan kuuloinen reissu. JA kuten Mirka tuossa yllä toteaa, kun vertaa teidän kahden reissuja niin ehkä mun valinta osuis siihen "ei lomatehtaaseen". VAikka se helppoa saattais olla niin ehkä aika puuduttavaa.
JOspa mekin joskus etelään mennään...

Anonyymi kirjoitti...

Enolekateellinen, enolekateellinen, enolekateellinen.....

Leonida kirjoitti...

Hyvä mieli siitä vieläkin, vaikka ajatus töihinpaluusta jo haittaa viimeistä lomaviikkoa...

Leonida kirjoitti...

Sinänsä hupaisaa, että olimme juuri sellaisessa suomalaisia täynnä olevassa hotellissa, jossa henkilökuntakin (siis lähinnä Mike) puhuu suomea, ja josta melkein saa suomalaisia lihapullia - ja jollaista olen koko ikäni vältellyt. Ja nautinkin tosissaan.

En ole matkustellut vissiin viime vuosina riittävästi.

Joku viisas puhui mediassa, että jos kreikkalaiset maksaisivat myymistään tuotteista ja palveluista ne verot, jotka heidän kuuluisi maksaa, ei maa olisi näissä ongelmissa.

Voi olla näinkin, mutta keskivertokreikkalainen ei ole mikään rikas ollut aiemminkaan, nyt varmasti vielä vähemmän. Siinä mielessä ei harmita, että veimme lomapennosemme juuri sinne. :)

Leonida kirjoitti...

Menkääpäs ihmeessä kokeilemaan! Lasten kanssa menee joka tapauksessa vähän eri fiiliksellä kuin aikuisten kesken, jolloin odotukset reissusta ovat myös erilaiset.

Meillä ei ole ollut jotenkin varaa mennä yhtään mihinkään sen jälkeen, kun lapsia siunaantui (yhtä kahdenkeskistä pitkää viikonloppua Pariisissa lukuunottamatta), joten oli ihanaa, että saimme tämän järkättyä näin yllättäen.

Tosin, siihen kykyyn vaikutti kyllä suuresti 40+40-vuotislahjaksi perheiltämme saamamme matkailuun korvamerkityt rahat. :) Mutta nyt pitää alkaa jo suunnitella säästämistä ensi kesää varten - meillä on silloin 10-vuotishääpäivä!

Leonida kirjoitti...

Voi sua muru! En kyllä kateutta halunnut herättää, vaan ennemmin matkakuumetta! ;)

Sitten vain matkatavoite riittävän pitkän ajan päähän, jotta ehtii säästää lomabudjetin kasaan. Ja säästöaika kuluu mukavasti unelmoidessa reissusta!

Anonyymi kirjoitti...

"Tänä kesänä hotellissa oli ensimmäistä kertaa toiminnassa ravintola. Se ehkä hakee vielä rutiinia ja tyyliään, mutta ihan maittavia ruokia sieltä sai."
On ravintola ollut jo vuosia. www.kreikka.net keskustelupalstalla on hotellista monen vuoden ajalta keskusteluja. Itse olen käynyt hotellissa vuosina: 2009,2010 x2 ja 2012.

Leonida kirjoitti...

Kiitos tiedosta, Anonyymi! Kivaa, että muitakin tämän hotellin faneja löytyy!

Varmaan ymmärsin jotain paikan päällä väärin, jos näin on. Huoneessa oli viesti, että tällä kaudella ensimmäistä kertaa ravintola käytössä. Samassa lappusessa mainitsivat käyttävänsä vain tuoreita aineksia, paikallisia, luomua tms. (en muista enää tarkkaan), joten ehkäpä tarkoittivat näitä asioita, eikä ravintolaa, ja luin sitten huolimattomasti. Kuten sanottu, en oikein muista enää, mitä lappusessa luki. Kiitos oikaisusta!

No, onneksi siellä kuitenkin on ravintola!! :)

Anonyymi kirjoitti...

Tuo lappunen on herättänyt meissä hilpeyttä vuodesta toiseen... Eka reissumme Imperialiin on ollut vuonna 2007, joilloin ravintola oli jo toiminnassa! Ja joka vuosi se lappunen vaan on huoneen pöydällä, pitänee jo varmaan ensi kesänä mainita Mikelle asiasta :)

Leonida kirjoitti...

Hih, säästävätköhän paperia?

Ravintolassa hiukan ihmettelin, kun sama annos eri päivinä saattoi olla aivan erilainen - ja pistin sen "uuden" ravintolan piikkiin. :D

Anonyymi kirjoitti...

Hei!

Olipa ihana lukea onnistuneesta matkastanne. Olen lähdössä perheeni kanssa ( lapset 5-, 6-, ja 2-vuotiaat) 9.6 juurikin tuohon samaan hotelliin Maleme Imperial. Oli todella mukavaa lukea toisen kokemuksesta paikassa. Vaikka Kreeta on tuttu, niin Maleme uusi kohde.
Kiitos tästä ja oikein mukavaa kevään jatkoa!

Elena, Espoo

Leonida kirjoitti...

No, mutta tosi kiva, että juttuni oli hyödyllinen sinulle! Teille tulee varmasti ihana reissu!

Hiukan tekisi mieli lähteä samaan paikkaan ensi kesänä uudestaan, mutta ei taida toteutua tällä kertaa.

Mahtavaa lomaa Miken ja Andreasin huomassa koko perheelle!

Unknown kirjoitti...

Olipa hyvä matkakertomus, Leonida. Paras tähänastisista lukemistani. Parin viikon kuluttua siellä myös. Arvostamme rauhallisuutta, luonnonkauneutta, hyvää ruokaa, meren läheisyyttä. Kaksin matkassa.

Leonida kirjoitti...

Kiitos Irmeli!

Onpa mukavaa, että löysit tämän juttuni, niin pääsit jo vähän fiilistelemään ennen matkaanne.

Sinulta oli tullut viiden min välein kaksi melkein samanlaista kommenttia, joten jätin tähän sen jälkimmäisen. Toivottavasti ok.

Naapurimme olivat Maleme Imperialissa kaksin viime vuonna, ja tänä kesänä lasten kanssa. Toimi kuulemma kummallakin kokoonpanolla. :)

Ihanaa matkaa teille!

Unknown kirjoitti...

Näytti siltä ettei ensimmäisen lähetys olisi onnistunut, kiitos poistosta. Ok.
Uudelleen piti lukea koko kertomus jälleen, kiitos matkatoivotuksista. Uskon että Maleme täyttää sille asettamamme odotukset.:)