maanantai 3. helmikuuta 2014

(Key) lime pie eli limepiirakka

Tuli tarve herkulliselle jälkiruoalle ystävien tapaamiseen, joten päätin tehdä pitkästä aikaa (key) lime pien eli limepiirakan. Suomesta ei key limejä saa, siksi key on suluissa. Olen tehnyt pari kertaa aiemminkin kyseistä herkkua, muun muassa Kätevien Emäntien pikkujouluihin ja Isosiskon synttärijuhliin, mutta resepti on jäänyt laittamatta tänne. En muista, mistä reseptin vuosia sitten löysin, joten en voi antaa tunnustusta oikeaan osoitteeseen tässä. Jos tunnet reseptin omaksesi tai tiedät sen kehittäjän, laita ihmeessä kommenttia tulemaan, niin saan kiitokset oikeaan osoitteeseen!

Yllättäen mitään vaihekuvia tänne ei tule, sillä tulin ajatelleeksi reseptin jakamista täällä vasta piirakan valmistuttua. Mutta se ei haitanne, sillä piirakka on mielestäni todella helppo tehdä. Luulen, että irtopohjavuokaan se oikeasti kannattaisi tehdä, mutta en ole koskaan muistanut sitä ennen kuin siinä vaiheessa, kun keksipohja on jo uunissa, joten ihan tavallisella piirakkavuoalla ollaan menty tähänkin asti.
Key lime pie eli limepiirakka

(KEY) LIME PIE ELI LIMEPIIRAKKA

3 dl       keksinmuruja, esim. Digestive (pyrin käyttämään ruis- tai täysjyvä -Digestivejä)
0,5 dl    sokeria
5 rkl      suolatonta voita sulatettuna (minä käytän ihan tavallista; 70 g tuntuu sopivalta määrältä)

Täyte
4           kananmunan keltuaista
1 prk     makeutettua, kondensoitua maitoa
1,3 dl    vastapuristettua limen mehua
2 tl        raastettua limen kuorta (käytä luomulimeä)

  1. Kuumenna uuni 160 asteeseen.
  2. Sekoita kulhossa keksinmurut ja sokeri. Lisää voi, sekoittele haarukalla, kunnes ainekset ovat sekoittuneet.
  3. Painele vuoan pohjalle (vuoan läpimitta 23 cm). Painele lopuksi keksinmurut oikein tasaiseksi vuoan pohjaa vasten mittakuppia painamalla. Esipaista pohjaa uunissa 15 minuuttia. Meidän uunissamme olisi ehkä reilu 10 min riittänyt. Anna viilentyä huoneenlämpöiseksi.
  4. Laita kananmunan keltuaiset, kondensoitu maito, limen mehu ja kuoriraaste kulhoon. Vatkaa sähkövatkaajalla 3 minuuttia (sottaista puuhaa, roiskuu paljon).
  5. Kun pohja on viilentynyt, kaada täyte sen päälle ja levitä tasaiseksi. Paista uunissa 15 minuuttia. Tässä vaiheessa piirakan keskusta vielä hiukan heiluu, kun heilutat vuokaa.
  6. Anna viilentyä huoneenlämpöiseksi. Laita jääkaappiin viilentymään vähintään kolmeksi tunniksi.
  7. Tarjoile joko sellaisenaan, kermavaahdon tai vaniljajäätelön kera. Itse olen tehnyt kermavaahtoa terästettynä Cointreau-liköörillä, mikäli herkuttelijat ovat kaikki aikuisia. Kermavaahdon olen pursottanut ruusukkeiksi piirakan päälle, mutta koristelussa on tietenkin vain mielikuvitus rajana!
Nam!

6 kommenttia:

Mags kirjoitti...

Vaikuttaa ihanalta sitrus-herkulta :-D
En ole koskaan käyttänyt kondensoitua maitoa, saako sitä ihan tavan marketista? Saa mainostaa tuotemerkkiäkin :-)

Leonida kirjoitti...

Se on ihanaa herkkua, raikasta, vaikka makeaa...

Kondensoitua maitoa saa nykyään isoimmista ruokakaupoista ainakin, mutta myös lähimmässä S-Marketissamme sitä on. Eräässä paremmassa K-supermarketissa oli sitä jo kolmea eri merkkiäkin!

Tämä, jota olen tähän mennessä käyttänyt on joku Törsleffs (tanskalaisella ö:llä) Kondenserad Mjölk - sockrad -, mutta niitä on varmasti muitakin. Ihan sellainen tavallinen tölkki, löytynee säilykehyllyltä.

Ritva kirjoitti...

Tätä on pakko kokeilla :)

Helmi Nainen kirjoitti...

Oih, tämä ON ihanaa!!!
Kurkkaas tänne: http://sennimionelama.blogspot.fi/2014/02/kiitos.html?showComment=1391517229478#c3069418552486885652

Leonida kirjoitti...

Kerro sitten, miten onnistuit, Ritva!

Leonida kirjoitti...

Testasitkos jo itse, vai jo joskus aiemmin?

Kävin kurkkaamassa... Rauhallisen sinisiä aatoksia sinne!