torstai 15. heinäkuuta 2010

Kukkaloistoa

Huomasin juuri, että edellinen juttuni oli sadas kirjoittamani. Hurjan paljon tekstiä sitä onkin tullut naputeltua. Hyvin antoisaa tämä naputtelu kyllä on!

Ennen lomalle lähtöäni ajattelin laittaa viimeisimmät kuvat puutarhamme kukkijoista. Olen ottanut kuvat tosin muutamia päiviä sitten, joten voitte vain kuvitella, miten liljat tänään kukkivat, kun kaikki nuput ovat auenneet! 

Liljat ovat nyt innostuneet kukkimaan, ja niitä puhkeaa joka päivä uusia. Värit ovat yllätyksiä. Alkuperäinen tarkoitukseni oli ostaa vain 90-100 cm korkeita valkoisia ja tummanpunaisia liljoja. Ostin niitä toissa kevään puutarhamessuilta hollantilaiselta myyjältä hyvin tarkasti valikoiden sipulit oikeista laatikoista. Lopputuloksena viime kesänä minulla oli korkeita ja matalia, keltaisia, vaaleanoransseja, tummanpunaisia ja yksi valkoinen, matala lilja, eikä yhtään korkeata valkoista!

Aikamoinen väriloisto, mikä on aivan ihanaa! Tosin, olisin luultavasti valinnut punaisemman liljan kuin tämän, mikä kuvissa näkyy, keltaisten ja vaaleanoranssien liljojen kaveriksi. Mutta kukat ovat parhaimmillaan värikkäinä, joten en varsinaisesti valita.

Japaninjaloangervo Astilbe japonica 'Deutschland' aukeamassa. Vielä vähän nupullaan.
Karpaattienkello Campanula carpatica.
 Lilja Lilium Asiatic 'America'. Ehkä.
Keltainen "Piti-olla-valkoinen" lilja.
Vaaleanoranssi "Piti-olla-valkoinen" lilja.
Valkoinen "Piti-olla-metrin-korkea" lilja.
Yleiskuvaa liljoista. Nuppuja on auennut tähän mennessä jo huomattavasti enemmän!

6 kommenttia:

Mags kirjoitti...

Olen aina tykännyt vaakeista angervoista - ihan siitä joka ojan kellervästä mesiangervostakin ;-D

Katri kirjoitti...

Mä tarvin pihalleni varmaan valkoisen angervon... Ihan just hokasin. Se olisi kyllä kaunis.

Kiva tuo värikäs liljapenkki. Mulla on oranssia, jotka kukkivat viimeisiään juuri nyt. Ovat tosi kauniita, kun ovat isona alueena kaikki yhtä aikaa kukassa. Nää on edellisten asukkaiden peruja. Sitten toiseen kohtaan laitoin vaaleanpunaisia ja ne kukkii ihan kohta. Laitoin ne 2 vuotta sitten ja kivaa, kun ovat laajentuneet ja tuuheentuneet. Mutta ehkä joku kolmas värikin voisi olla kiva... Vaikka valkoinen...

Leonida kirjoitti...

Minäkin tykkään angervoista. Nämä japaninsellaiset ovat vähän matalampia kuin jaloangervot.

Mahtaa olla upeannäköinen liljapenkki, jos on saanut jo tuuheentua useamman vuoden. Sitä minäkin odottelen. Siirsin liljat samaan ryhmään viime syksynä, kun alunperin niiden kahden värin, valkoisen ja tummanpunaisen piti olla vähän eri puolilla kukkapenkkiä. Ehkä ensi vuonna jo tuuhenevat reilusti, ainakin edellisessä puutarhassani niin kävi aika pian.

Mirka kirjoitti...

Hei, tuo jaloangervo on juuri se, minkä puutarhaamme haluan. En vain muistanut sen tarkkaa nimeä. Aikaisemmin pidin jaloangervoja pelkästään julkisten istutusten kasveina ja inhosin niitä. Viime kesänä ostin ekat kaksi taimea (punainen 'Fanal') ja olen ihan myyty! Lisää!

http://marjonsivuilut.blogspot.fi/ kirjoitti...

Minullakin oli liljoja aika paljon muutamia vuosia sitten, mutta sitten oli riesana ne liljakukot. Hävitin osan liljoista ja kukotkin katosivat :)Tuo sinun vaaleaoranssi liljasi on kyllä kaunis ja makuuni. Ja karpaattien kello on ihana, meillä vaan ei oikein menesty savimaassa hyvin :(

Leonida kirjoitti...

Kiva, kun pistäydyit, Marjo!

Minä olen onnellinen siitä, että asumme uudella alueella pellolla - liljakukot eivät ole vielä löytäneet tänne.

Mökkeillessämme oli puhjennut vielä uudenvärinen lilja, josta minulla ei kyllä ole kuvaa (on jo kukinnan loppupäässä), jossa terälehtien alkupää on tummanpunainen kuin noissa toisissa liljoissa (molemmissa jotenkin haaleantummanpunainen) ja loppupää tuollainen vaaleanoranssi!!! En muista viime kesältä yhtäkään tuonväristä. Hauskoja ylläreitä!