lauantai 9. huhtikuuta 2011

Laatua valvotaan...

Monissa blogeissa on viime aikoina urakalla tehty enneagrammitestejä Marika Borgin Namaste-nettisivuilla, ja niin minäkin päätin testata, millainen oikein olen. Epäilin kyllä tietäväni vastauksen jo etukäteen, vaikka olen aina kokenut kaksosluonteena, että minulla on monia eri puolia. En ollut yllättynyt siitä, että maailmaa parantavan perfektionistin suuntaan mennään.

Tarkka Laadunvalvoja* ihanteellinen * objektiivinen * periaatteellinen * järjestelmällinen * vastuuntuntoinen * oikeudenmukainen * eettinen * uudistaja * perfektionisti * korrekti * työteliäs * kontrolloitu * tunnollinen * tienraivaaja * aktivisti * kurinalainen * rehellinen * itseään kehittävä * kriittinen * velvollisuudentuntoinen
 
Parhaimmillaan: ihanteellinen, tunnollinen ja oikeudenmukainen
Huonoimillaan: joustamaton, tiukka ja kriittinen
 
1-tyyppiä motivoi asioiden tekeminen oikein

"Tavoittelen mielelläni täydellisyyttä. Pidän siitä, että saan tehtyä asiat hyvin ja oikein. Pyrin välttämään virheitä ja olemaan mahdollisimman tarkka, huolellinen ja objektiivinen."

Ykkönen haluaa aidosti parantaa asioita ympärillään ja toimia oikeudenmukaisesti, periaatteellisesti ja omille ihanteilleen uskollisesti. (Tämän tunnistan itsessäni kyllä - mitä voisi tehdä paremmin ja olisipa kivaa, että kaikilla olisi kivaa) Hän haluaa tehdä parhaansa ja yltää moitteettomiin suorituksiin. (Osui.) Ykkönen pyrkii aina oikeaksi katsomaansa ratkaisuun, mutta on harvoin täysin tyytyväinen itseensä tai ympäristöönsä. Ykköset ovat niitä ihmisiä, jotka sisäisestä vastuuntuntoisuudestaan johtuen korjaavat toisten pudottamat roskat kadulta ja soittavat talonmiehelle liukkaista portaista. (No, tällaiseen tosiaankin syyllistyn, että "hoitelen" asioita yleisen hyvän vuoksi)

Ykköset tekevät yleensä työnsä tunnollisesti ja noudattavat oikeiksi katsomiaan sääntöjä. Ykköset myös olettavat kanssaihmisiltään samaa tarkkuutta, tunnollisuutta ja oikeamielisyyttä, mihin itse uskovat. Ykkönen on yleensä itsensä ankarin kriitikko, mutta huomaa helposti myös toisten ihmisten "virheet ja erheet". (Iän myötä olen armollisempi itselleni, joskus muillekin, mutta edelleen yksi pahimmista vioistani on "huomata" muiden tekemiset ja tekemättä jättämiset, jos ne ovat ristiriidassa minun mielestäni parhaan tavan kanssa.) Ykkönen asettaa itselleen erittäin korkeat tavoitteet, joiden saavuttaminen on ymmärrettävästi vaikeaa. Ykkösen tarkkuudessa piilee välillä myös pilkunviilaamisen siemen. (Tykkään tehdä tarkkaa työtä, nuorempana viilasin enemmän pilkkua kuin nyt.) Silloin Ykkösen on vaikea saada vietyä asioita loppuun liiallisen täydellisyyden tavoittelun piinaamana.
(Elämä on opettanut katsomaan joitakin asioita sormien läpi.)

Ykkösellä on yleensä vahvat mielipiteet asioista ja hän neuvoo tai opettaa mielellään myös muita. (Juu, täällä ollaan vahvasti jotain mieltä aina.) Ykkönen saattaa tehdä omista säännöistään varsin tiukat ja hermostuu, jos ei itse yllä niihin tai jos kokee, että muut eivät kunnioita sääntöjä tai noudata ohjeita. Ykkönen kokee herkästi moraalista velvollisuutta korjata asiat, puuttua epäkohtiin ja parantaa maailman ja ihmiset ympärillään. (Tämä on vahvasti minua. Lähipiirin tapauksen takia tosin jouduin jo kauan sitten luopumaan idealismistani, että asiat saadaan kyllä sujumaan, jos vain kommunikoidaan ja tarvittaessa haetaan ulkopuolista apua.) Joskus Ykkösen hyvää tarkoittava neuvominen saatetaan tulkita myös arvosteluksi ja kritiikiksi. Ykkönen pyrkii elämässään idealistisesti omiin korkeisiin tavoitteisiinsa, mutta pelkää virheiden tekemistä. Hän saattaa vaikuttaa joskus vähän tiukalta yrittäessään olla hyvä ja virheetön.
(Varsinkin nuorempana olin hyvinkin tiukka ja mustavalkoinen. Sittemmin on jotain harmaan sävyjä löytynyt siitä väliltä.)

Parhaimmillaan Tarkka Laadunvalvoja eli Ykkönen on ihanteellinen, periaatteellinen ja oikeamielinen ihminen. Ykkösellä on selkeä henkilökohtainen käsitys hyvästä ja pahasta ja hän haluaa olla reilu, järkevä ja objektiivinen. (Tämä tuntuu omalta. Olen lapsesta asti ollut jotenkin ehdottoman oikeudenmukainen ja pyrin olemaan tasapuolinen muiden kohtelussa.) Totuus, oikeudenmukaisuus ja eettisyys ovat Ykköselle erittäin tärkeitä arvoja. (Olen aina ollut hurjan huono valehtelemaan. Jos joku osaa kysyä oikean kysymyksen, en voi olla vastaamatta rehellisesti.) Hän pyrkii saavuttamaan omat korkeat ihanteensa kaikilla elämänsä alueilla ja on tunnollinen pyrkimyksissään parantaa itseään ja ympäristöään. Ykköset ovat luonnostaan vastuuntuntoisia ja pyrkivät lahjomattomuuteen ja korkeisiin tavoitteisiin. Parhaimmillaan Ykkönen on humaani, inspiroiva ja aidosti esimerkillinen ihminen. Ykkösten huumorintaju on usein nasevan "kuivakkaa" ja tarkkanäköistä.

Vanhemmiten, ja etenkin lasten myötä, pipo on löystynyt joidenkin asioiden suhteen. Vaikka itseäni välillä jotkut ihmisten tekemiset ärsyttäisivät, yritän nykyään viljellä "live and let live" -asennetta huushollimme ulkopuolella esimerkiksi naapurisovun vuoksi. Ihan pienistä en lähde älähtämään.

Jännä juttu on myös se, että olen varsin tyytyväinen itseeni työelämässä ja työntekijänä, äitinäkin useimmiten, välillä vaimona, mutta itsenäni en juurikaan. Pitäisi aina saada tehtyä enemmän kuin mihin on aikaa; siis ihan kivojakin juttuja, eikä pelkästään mitään kurjia kotihommia. Tyytymättömyys itseeni varmaan kumpuaa siitä, etten pidä huolta itsestäni juurikaan. Olen erittäin mukavuudenhaluinen ja peruslaiska ihminen - kotona. On muuten hyvin kummallista, että olen niin tehokas ja aikaansaava töissä! 

Sinänsä mielenkiintoista oli, että kakkosvaihtoehtoni oli niinkin erilainen tyyppi kuin tämä allaoleva. Tunnistan itsessäni kyllä näitäkin piirteitä, etenkin lasten (kenen tahansa lasten) suhteen. Suhtaudun myötätuntoisesti myös vanhuksiin, eikä minulle ole lainkaan vieras ajatus, että jos ei palkkatyössä tarvitsisi käydä, tekisin varmasti hyväntekeväisyystyötä vanhainkodeissa, tai ottaisin sijoituslapsia kotiini. Ehkä tässä tulee esille kaksosluonteen dualismi...


Avulias Huoltaja

auttavainen * ystävällinen * sydämellinen * ihmisläheinen * empaattinen * kannustava * huolehtivainen * välittävä * palveleva * antelias * tunteikas * miellyttäjä * parantaja * hoivaava * rakastava * ymmärtäväinen * lämminhenkinen * tuttavallinen * neuvoja * tunnollinen * uhrautuvainen * toisia vartenParhaimmillaan: lämminhenkinen, huomaavainen ja avulias
Huonoimillaan: tunkeileva, uhrautuva ja manipuloiva 
 
2-tyyppiä motivoi avuliaisuus ja toisista huolehtiminen

"Minulle tulee hyvä olo siitä, että voin olla tarpeellinen muille. Autan mielelläni ja minusta on hienoa, kun voin olla hyödyksi muille. On myös mukava saada kiitosta, kun on tehnyt toiselle ihmiselle hyvää." (On se kyllä niin, että autan mielelläni, jos pystyn, läheistä, ystävää, tuttua, kadunmiestä.) 

8 kommenttia:

Rva Kepponen kirjoitti...

Vähän arvelinkin, että sinulle tulee tuo ykkönen :)

Petriina kirjoitti...

Lasten tehtävä on kasvattaa vanhempiaan ;-) Pipo on siis löystynyt täälläkin huomattavasti ajan myötä. Hyvä niin.

Mukava kuulla sinustakin aina välillä !

Leonida kirjoitti...

Mikäs Rva Kepponen sinä noista olet? Entäpä Petriina?

Ritva_47 kirjoitti...

Kävin tekemässä tuon testin Lehtopöllön innostamana. Tällä kertaa tulos oli uskollinen kyseenalaistaja eli numero 6.
Aikaisemmin jossain koulutuksessa sain kuitenkin tulokseksi Luova individualisti.
Nämä erilaiset tulokset varmaan toisaalta kuvaavatkin parhaiten minua ja sitä kaloille ominaista kahteen suuntaan uimista. Joskus olen yhtä ja joskus olen ihan muuta. Perusluonne varmaan kuitekin on herkkyys... ja tuo jotakin osa-alueita kakkosestakin minusta löytyy aina vain enemmän. On mukava auttaa ja ilahduttaa ihan vierastakin pienellä teolla tai eleellä. Se ei ole minulta pois, jos olen ystävällinen ventovieraalle; päiv vastoin tunnen saavani siitä myös itselleni paljon. Hyvä kiertää eteenpäin - siihen uskon!

Ritva_47 kirjoitti...

Anteeksi kirjoitusvirheet edellä... *nolo* Ajatus kulkee nopeammin kuin sormet tai sitten toisin päin...

Anonyymi kirjoitti...

Heippa Kamu.
Tunnistatko kuka vanha ystävä täällä?

Innostuva suunnittelija

eloisa * iloinen * idearikas * innostava * visionääri * optimistinen * monipuolinen * seikkailija * korkealentoinen * hauska * myönteinen * vaihtelunhaluinen * nopea * inspiroiva * kekseliäs * eteenpäin menevä * spontaani * monilahjakkuus * lyhytjännitteinen * kärsimätön * itseverma * vapautta kaipaava *
Parhaimmillaan: iloinen, idearikas ja monipuolinen
Huonoimmillaan: levoton, keskittymiskyvytön ja kärsimätön

ja kakkosvaihtoehto Tehokas suorittaja

päämäärätietoinen * vakuuttava * aikaansaava * itseään kehittävä * innostava esikuva * kunnianhimoinen * motivoitunut * menestyvä * esiintyjä * tavoitehakuinen * muuntautumiskykyinen * roolimalli * nopea * kilpailuhenkinen * käytännöllinen * itsevarma * voitontahtoinen * kiireinen
Parhaimmillaan: aikaansaava, pätevä ja esimerkillinen
Huonoimmilaan: kilpailuhenkinen, työkeskeinen ja kärsimätön

Itse löydän NIIN itseni tästä, mutta tunnistatkos sinä?

Anonyymi kirjoitti...

Niin ja piti vielä lisätä, että sut kyllä tunnistan tuloksestasi, senkin englantilainen auto ;D

Leonida kirjoitti...

Ritva_47: Kiva, kun kävit kertomassa tuloksesi! Minusta on lohduttavaa, että vaikka tällaisia tyypityksiä tehdään, kenenkään ei tarvitse juuttua yhteen tyyppiin, vaan jokaisessa löytyy osia muistakin vaihtoehdoista.

Hei Keltaisen Talon Tyttö! Todellakin tunnistan sinut kuvauksesta, heh hee... t: Kermanvärinen vanha Bentley.