maanantai 27. heinäkuuta 2015

Urheiluasut syyniin - KonMari osa 8

Ollakseni niinkin liikkumaton ihminen, minulla löytyy vaatetus kaikenlaiseen urheiluun. Jos haluan hölkkälenkille, kävelylle, ulkoiluun, zumbaan, joogaan tai pilatesiin, tai ihan vain salille, sinne meneminen ei jää ainakaan vaatteista kiinni. Eikä siitä, että edelliset, käytetyt ovat vielä likapyykkikorissa. Ehei, tällä tytöllä on nimittäin yhteensä 45 urheiluvaatetta. Eikä siihen ole laskettu edes urheiluliivejä, eikä niitä 21 paria urheilusukkia!
45 kappaletta urheilu- ja ulkoiluvaatteita.
*Huokaisu*

KonMari-projektini jatkuu. Ryhdyin hommiin lajittelemaan ja kokeilemaan 21 ylä- ja 22 alaosaa. Joku tarkka huomaa varmaan, ettei 21+22 ole 45, mutta siihen on hyvä selitys. Tiedän, että ulkovarastossa roikkuu rekissä pari juoksutakkia, jotka ovat kevät/syksykeleille, ja joita en todellakaan jaksa lähteä kaivamaan sieltä nyt. En myöskään kaivanut paria ulkoilupukua sieltä, vaan sorttaan ne sitten, kun jaksan lähteä seuraavan kerran varaston perälle kaivelemaan.

Löysin jostain laatikon pohjalta varastoituna koirankakanväriset ulkoiluhousut, jotka eivät ole lempparit, mutta niille voisi tulla käyttöä huomenna mökillä, sillä ne hylkivät vettä. Otan ne kokeiluun sinne. Jos niissä yhtään mikään häiritsee, vaikkapa puristaa vyötärö, heitän ne mäkeen.

Lopulta poistettavien kasaan päätyi vain viisi yläosaa ja kaksi alaosaa. Tähänkin on syy. En halua eroon juoksupaidoistani, jotka ovat pitkähihaisia (3 kpl), enkä myöskään juoksutrikoistani (3 kpl eri lahkeenmitoilla), lyhythihaisille ja topeille on käyttöä pilatesissa, ja koen, että jumppaan tarvitsen ne kolmet caprit. Joogaa varten haluan säästää lemppari löysiä housuja (kaksi eri lahkeenpituutta) ja koska kävin läpi myös olohousuni ja heitin sieltä radikaalisti kampetta pois, siirrän parit leveälahkeisemmat aerobic-housut jostain menneisyydestä olohousuiksi, koska sattuvat olemaan pirskatin mukavat jalassa. Meillä on eteisen vaatehuoneessa kori, jossa pidämme ulkoiluhousuja ja sinne koriin siirsin parit housut, jotka ovat turhaan vieneet tilaa kaapissani, kun ne kuitenkin ovat vain ulkoilukäyttöön. Nih!
Poistetut urheiluasut.
Kenelleköhän näitä perusteluja kirjaan, teille vai itselleni... Se oli sitten retorinen kysymys, koska sydämessäni tiedän siihen oikean vastauksen. ;) Olen henkisesti varautunut käymään eri vaatelajeja urakan jälkeen (sopivan ajan päästä) uudelleen läpi, josko jotkut mukaan päässeet "ehkä"-tapaukset sittenkin ansaitsevat paikkansa roskiksessa. Urheiluvaatteissa oli kyllä sellainen hyvä puoli, että kaikki vaatteet mahtuivat päälle, pari oli sellaista huonon tiukkaa ja joutivat pois, mutta nyt tiedän, että voin käyttää jokaista säilyttämääni vaatetta, kun sille tulee tarvis.

Säästin siis 38 kpl sisä- ja ulkourheiluun ja ulkoiluun tarkoitettuja vaatteita. Jumppa- ja juoksupaidat sekä jumppacaprit mahtuivat kaikki Ikeasta ostamaani laatikkoon, mikä helpottaa kuntoklubille lähtemisiä. Koska koko urakka ei ole vielä lähelläkään valmista, varaudun myös siihen, että veivaan vaatteille uudet paikat, mikäli keksin paremmat säilytysratkaisut.
Säästetyt urheiluasut. Laatikossa jumppa- ja juoksupaidat ja caprit helposti löydettävissä.
Kyllä tässä hiukan näitä vaatemääriä laskiessa alkaa tulla mieleen, että kyllä ihmisen pitäisi tulla toimeen vähemmälläkin. Etenkin, kun vaatteista tulee tällaisia ongelmia ja niiden setvimiseen kuluu paljon energiaa ja aikaa, tulee mieleen, että aika lailla länsimaisen naisen ongelmia ovat. Pitää olla kiitollinen, jos ongelmat ovat tätä tasoa.

Sellainenkin ajatus tuli huomattuani, ettei karsintaa tapahdukaan kaikissa vaatelajeissa niin mittavissa määrin kuin olin etukäteen ajatellut, että yritänkö kynsin hampain pitää kiinni vaatevarastostani, kun tiedän, etten voi ehkä ostaa edes tarvitsemiani työvaatteita tilalle, kuten vaikka viisi vuotta sitten, koska tulotasoni on puolet entisestä tällä hetkellä. Toivottavasti ei pysyvästi.

Näitä oivalluksia näyttää putkahtelevan: koska olen joutunut poistamaan monia vaatteita siksi, että ovat liian pieniä, tuli mieleen, että olisi halvempaa laihtua ja käyttää sitten niitä vanhoja vaatteita kuin aina vain ostaa isompia vaatteita. Aika loogista. Mutta helpommin sanottu kuin tehty. Toisaalta, terveempien elämäntapojen kehittäminen on ollut tässä pidempään jo mielessä ja yritän kanavoida energiaa siihen suuntaan jo nyt. Ehkä tämä vanhasta eroon -projekti tekee sitä kuuluisaa tilaa uudelle, tässä tapauksessa uusille elämäntavoille?

Tjaa, tulipahan syvällisyyksiä ja pitkä tarina. Hyvä, jos joku jaksoi loppuun asti. Projekti jatkuu!

2 kommenttia:

Rva Kepponen kirjoitti...

Ei jää urheilu vaatteista kiinni ;)
Itselläni on sisäurheiluvaatteita 2 settiä. Kertaakaan ei ole vielä käynyt niin, että molemmat olivat yhtä aikaa likaisena :D

Itselläni on sama ongelma, että edullisin tapa saada uusia vaatteita olisi karistaa muutama kilo vyötäröltä. Vain motivaatio tällä hetkellä puuttuu.

Leonida kirjoitti...

Ei jää, ei! Jossain vaiheessa onnistuin liikkumaan jopa 3-4 kertaa viikossa eri lajeja ja siltä ajalta on näistä suurin osa. Viimeisen parin vuoden aikana ei ole ollut niin paljon käyttöä. ;)

Motivaatio on tärkein. Itselläkin hakusessa, mutta joku pieni moottori yskähtelee jo. Toivon tämän projektin vapauttavan vanhaa "kuonaa" (henkistä), että löytyisi energiaa ja motivaatiota kuntoon pääsemiseen enemmän. Silti uskon, että tälläkin hetkellä voisin tehdä jonkun minimuutoksen hyvään suuntaan, mutta päätöksenteko ontuu...