sunnuntai 10. tammikuuta 2010

Shoppailusuunnitelmia Pariisiin

Tänään on enää viisi päivää kovasti odottamaani Pariisin lomaan. Lähdemme äitini ja siskoni kanssa ensimmäistä kertaa yhdessä ulkomaille miesten ja lasten jäädessä kotiin. Syksyllä tuli Blue1:ltä niin hyvä tarjous, että oli pakko tarttua. Olisimme päässeet myös Kuusamoon samalla lentolipun hinnalla, mutta jostain syystä valitsimme Pariisin... : )

Reissu on ensimmäinen Pariisiin äidille ja siskolle, minulle aika mones. Silti sinne on aina yhtä ihanaa mennä, vaikka talvella kaupunki näyttää toki melkoisen erilaiselta kuin muulloin. Viimeksi talvella olen ollut valon kaupungissa vuonna 1994, kun vietin siellä kevätlukukauden opiskelijavaihdossa. Silloin talvi oli leuto ja opin muun muassa, että pariisilaisilla naisilla oli käytössään jotakin minulle täysin uutta: talvikorkokengät. Tämä suomalaiselle hämmästyttävä juttu on siis muuten täysin normaalin korkokenkä, mutta pohja on paksumpi, vaikkapa sentinkin paksu. Silloin platform-kengät EIVÄT siis olleet muodissa. ; ) No, aikani ihmeteltyäni lopulta itsekin kävelin talvikorkokengissä ja hyvin tarkeni. Lunta ei sinä talvena ollut yhtään ja pakkastakin korkeintaan yksi aste.

Tänä talvena on toisin, sillä tuntuu kaikkialla Euroopassa olevan melkoisia pakkasasteita. Toivon ilmojen lauhtuvan kuitenkin ensi viikonloppuun mennessä, jotta tarkenen villakangastakilla paikan päällä. Jostain syystä en halua matkustaa Pariisiin toppatakissa! Korkokengät tosin jätän suosiolla kotiin, sillä Pariisi tarkoittaa myös kilometrien ja kilometrien tarpomista jokaikinen päivä, jolloin matalat, hyvin sisäänajetut kengät ovat parhaat. Aion ottaa matalakantaiset talvisaappaani mukaan, ja ehkä hotelliaamiaisia ym. varten toiset kengät. En ylipäänsä pysty enää käyttämään kuin korkeintaan neljän sentin korkoja, joten tyylistä joutuu tinkimään aina sen verran.

Tällä reissulla erityinen tarkoitus on hyödyntää Pariisin talvialennusmyyntejä. Ranskassa säädellään alennusmyyntikausia lain avulla ja niinpä vuodessa on tasan kahdet alennusmyynnit, tammikuussa ja heinäkuussa. Päivämäärät määrätään erikseen joka vuodelle, ja niinä aikoina kaikkialla on ale. Tänä vuonna ne alkoivat viime keskiviikkona ja ovat onneksi vielä voimissaan, kun me pääsemme paikan päälle.

Ensisijaiset ostostoiveeni ovat:
1. Kenkiä monta paria. Syyssaappaat, toimistokäyttöön sopivia kenkiä, tennarit, ehkä jotkut juhlakengät ja ja ja...

Jalkani ovat kapeat ja normaalipituiset, jolloin suomalainen lesti jää usein liian leveäksi. En esimerkiksi pysty useimpia Suomessa myytäviä pistokkaita käyttämään, koska ne eivät pysy jalassa. Niinpä olen jo vuosikausia ostanut joka Euroopan matkalta mahdollisuuksien mukaan kenkiä niin monta paria kuin vaan olen kyennyt ja kuinka niitä on löytynyt.

Viime kesäkuussa teimme juuri Pariisiin mieheni kanssa paljon odotetun viikonloppumatkan ja ostin reissulta neljä paria kenkiä. Mutta enpä ole ostanut yhtään kenkiä Suomesta koko vuonna! Niin, ja mainittakoon, että monet ihanat kengät olen joutunut antamaan rakkaalle siskolleni, koska jalkani kasvoi raskauksien myötä puoli numeroa. Siispä melkein koko kenkävarastoni menee uusiksi. Ja se käy kalliiksi. : (

Olen yleisesti ottaen kenkien suhteen melko vaativa ja nirso, osin ongelmallisen jalkani takia, osin laaduntavoittelun takia. Ostan vain kenkiä, jotka ovat nahkaa ulko- ja sisäpuolelta. En ole koskaan ymmärtänyt kenkiä, jotka ovat ulkopuolelta nahkaa ja sisäpuolelta jotain keinomateriaalia. Eihän se kenkä hengitä kunnolla, eikä muotoudu oman jalan mukaan ja hiostaa aivan eri tavalla! Tämä sitten tarkoittaa tietenkin sitä, ettei kenkäostosreissuillani koskaan pääse viidellä kympillä. No, en ole onneksi mikään Imelda Marcos, vaikka mieheni joskus kummasteleekin kenkäparien määrää. Voin kertoa, että minulla ei ole mitenkään mahdottoman paljon kenkiä, miehelläni ei vain ole tässä asiassa suhteellisuudentajua. ; )

Pariisissa lempikenkäkauppani on San Marina, jossa on suuri valikoima sekä viimeisen muodin mukaisia kenkiä (eivät minua varten) ja klassisempia (enemmän minua). Kauppa löytyy Forum des Halles -kauppakeskuksesta sekä La Défensen Les Quatre Temps -kauppakeskuksesta ainakin. Jälkimmäisessä en ole koskaan käynyt, mutta tällä kertaa olemme sinne menossa.

2. Kosmetiikkaa. Erityisesti Lancômen ripsiväri.
Nämä todennäköisesti ostan Helsinki-Vantaan lentokentältä menomatkalla, sillä se on ilman muuta edullisempi paikka kuin vaikkapa Pariisin lentokenttä. Sisareni tosin teki taustatutkimusta netissä ja löysi tietoa, että Pariisissa olisi vaikkapa Lancôme jopa 30% edullisempaa kuin Suomessa. Lentokentällä se on joskus ollut noin 25% edullisempaa. En ole vuosikausiin ostanut ripsiväriäni Suomesta, vaan olen aina laivalla ja lentokentällä käydessäni ostanut pikkuisen varastoon, jolla sitten olen pärjännyt muun muassa tämän hoitovapaa-ajan, jolloin en ole matkustellut niin paljon kuin aiemmin.

3. Samppanjaa. Edullista sellaista.
Hotellimme on lähellä isoja tavarataloja, Galeries Lafayettea ja Printempsia. Siellä lähellä on myös erittäin suuri Monoprix, ruokakauppa, josta viime kesäkuussa ostimme pari pulloa samppanjaa hintaan 10e ja 13e. Ensimmäinen oli alennuksessa. Ranskassa on hurjasti pieniä samppanjataloja, joiden tuotteet eivät koskaan eksy Alkon valikoimiin, koska niiden vuosittain tuottama määrä on hyvin pieni. Toki isojen samppanjatalojen parhaat juomat ovat varmasti laadullisesti tasaisimpia ja erityisen hohdokkaita, mutta jo se, että juoma on samppanjaa on tietty tae laadusta. Perussamppanjaakin on nimittäin ikäännytetty 1,5 - 2 vuotta tynnyrissä ja se on taatusti valmistettu samppanjametodilla. Ei siis mitään esansseja, joihin on lykätty hiilidioksidia perään...

4. Laukkuja. Nahkaisia.
Olen aina pitänyt erityisesti laukuista. Melkein joka kerta tuon jonkun laukun mukanani matkoilta. Tälläkin reissulla toivon löytäväni jonkun ihanan nahkalaukun, toivottavasti alennuksesta.

5. Lastenvaatteita. Edullisia.
Ranskassa on aivan ihania lastenvaatteita, mutta helposti kalliita. Olen itse ostanut jo neljän vuoden ajan paljon vaatteita postimyynnistä Kiabista, jossa perushinta jo on edullinen ja "hullujen päivien" aikana välillä uskomattoman halpa. Monista tyttöjen takeista olen maksanut vaikkapa 12,50e. No, nyt me emme kuitenkaan yritäkään etsiä ranskalaisia lastenvaatteita, vaan käymme englantilaisen C&A-ketjun kaupassa Boulevard Haussmannilla, vastapäätä isoja tavarataloja. Yleensä olen käynyt Montparnassen myymälässä, mutta viime reissulla huomasin saman liikkeen olevan hotellimme lähellä, joten sinne sitten. Tässä ketjuliikkeessä olen käynyt myös Amsterdamissa ja sisareni Berliinissä. En ole ostanut sieltä muuta kuin lastenvaatteita. Niissäkin kauneimmat vaatteet ovat alle 80-senttisille, mutta toivon jotain käyttövaatetta löytyvän isommillekin lapsille.

6. Kasmirneule.
Haluaisin löytää kasmirneuleen työelämää varten. Olen kauan haaveillut lämpimistä villaneuleista, jotka EIVÄT karvastelisi, ja vihdoin tajusin ostaa suht edullisen Stockmannin oman merkin Globalin kasmirneuletakin. Ihanan pehmeä ja lämmin, eikä karvastelusta tietoakaan, vaikka pitäisi pelkkää ihoa vasten!!! Olen käyttänyt sitä jopa päivisin lasten kanssa ulkoillessa toppatakin alla. Minun käytössäni kasmirneule ei ole "hieno", vaan käyttövaate. Kunpa löytäisin sellaisen Pariisista, muttei mielellään sikakalliilla hinnalla. Tämä voi tietenkin olla turha toivo. En kuitenkaan ole valmis laittamaan neuleeseen satoja euroja, joten sinne jää sitten pöydälle, jos on liian kallis.

Ylipäänsä vaatteita en itselleni haikaile, sillä vaatteiden kokeilu Pariisissa koossa 42-44 on hiukan masentavaa. Dimin sukkahousuja olen ostanut usein varastoon. Mieluummin ostan sitten jotain asusteita, vaikkapa vaalean kaulahuivin. Sisareni, joka on selkeästi hoikempi kuin minä, löytää varmasti kaikenlaista ihanaa vaatetta mukaan! Myös miehille Pariisi on upea shoppailupaikka ihan perusvaatemielessäkin. Miestenvaateliikkeitä on niin paljon. Mieheni löytää aina vuoden vaateostokset sieltä ja päätyy ostamaan enemmän kuin minä. Lupasin tuoda hänelle pari pitkähihaista t-paitaa Celiosta.

On muuten outoa jo ajatella vähän töihinpaluuta ostosmielessä. Olen ollut yli neljä vuotta kotona lasten kanssa, eikä koko aikana ole ollut tarvetta yhden yhdelle housupuvulle. Toki juhlavaatteita on tarvittu erinäisissäkin ristiäisissä tai häissä, mutta muuten olen kyllä ollut aika lailla pihahousulinjalla kaikkina vuodenaikoina. Useimmat kotivaatteeni ovat ruotsalaisista ketjuista tai urheiluvaatekaupoista. Siistimpiä vaatteita ei niin usein tarvitsekaan, vaikka niitäkin tietenkin on. Kaupassakin olen farkku ja tunika -linjalla enemmän, joten aika vähillä vaatteilla sitä pärjää. Huono puoli on tietenkin, että kilojen kertyessä, olen joutunut ostamaan kaikensorttisia vaatteita isompina, enkä tietenkään puhu äitiysvaatteista. No, ehkäpä vuosi 2010 tuo siihenkin asiaan jotain muutosta.

Myöhemmin lisää siitä, mitä muuta kuin onnistuneita ostoksia tältä Pariisin reissulta toivon.

3 kommenttia:

Mags kirjoitti...

Toivotan sinulle oikein ihanaa Pariisin matkaa ja kiitos tästä tavattoman mielenkiintoisesta postauksestasi! En ole Pariisissa käynyt sitten nuoruusvuosien, mutta ehkä sinnekin pitää vielä päästä :-)

katri kirjoitti...

Kiitokset ihanasta postauksesta. Sain monta hyvää vinkkiä.

Pariisin reissusta on 10 vuotta aikaa ja eipä haittaisi, jos uudestaankin pääsisi. No, ihan lähiaikoina on turha haaveillakaan. Sitä odotellessa tutustun ainakin tuohon Kiabiin. Vaikutti mielenkiintoiselle.

Toisekseen mun on varmaan kokeiltava kasmiria. Neuleita on mahdotonta pitää, kun ne kutisevat aina. Puuvillaisia kivoja neuletakkeja on aika vaikea löytää, mutta jokusen sellaisen omistan ja nyt ovat olleet kovassa käytössä.

Minä olen joutunut ostamaan vaatteita kotiäitivuosina enemmän kuin pitkään aikaan. Töissä on valkoinen takki ja housut talon puolesta. Tylsäääääää! Farkutkaan ei kulu sitä tahtia kuin nykyään.
(hups tulipa romaani;))

Mukavaa reissua! Tule virkistyneenä takaisin!

Leonida kirjoitti...

Kiitos tytöt! Kyllä tämä omaloma tulee tarpeeseen.

Laitan sitten postauksen myös siitä, miten reissu lopulta meni. Suunnitelmilla, parhaillakin, on tapana muuttua ja kun menee ostamaan lakin, tulee takin kanssa takaisin ja niin edelleen...

Katri: Kiabissa on parhaillaan alet, enimmillään -80%, muistaakseni 15.1. asti. Muutama vuosi sitten niistä löytyi paljon enemmän, mutta vieläkin aina jotain. Sivut ovat tosin vain ranskaksi, espanjaksi ja italiaksi. Toivottavasti joku niistä kielistä osuu sinuun.

Niin, ja cashmir rocks!